Afbeelding

Pittige portefeuille nieuwe wethouder Van Daal

Politiek 52 keer gelezen
MILL – “Ja, hier zitten is wel even wennen. Ik kom uit de woningcorperatiewereld en heb daar met veel aspecten van de politiek te maken gehad; van ruimtelijke ordening tot sociale zaken. Maar nu zit ik midden in de politiek.”

[image=279280]

Dat zegt de nieuwe Millse wethouder Eric van Daal, die door verkiezingswinnaar Vier Kernen Partij (VKP) naar voren werd geschoven voor deze post. “Ik heb ja gezegd en ga er vol voor. Het is ook best een eer als ze je het vertrouwen geven.”
Erik van Daal (53) is geen autochtoon maar woont het grootste deel van zijn leven al in Sint Hubert. Bijna 25 jaar werkte hij bij drie verschillende woningstichtingen en de afgelopen drie jaar runde hij Habitare Consultancy, een adviesbureau op – vanzelfsprekend - het gebied van wonen.
Het waren dorpsgenoot en VKP-voorman Sjors van Kempen en nestor Herman Wijdeven die hem in 2008 de actieve politiek in loodsten. Dit jaar stond hij voor het eerst op de groslijst. “Ik ben altijd politiek geïnteresseerd geweest. Maar dat was niet te combineren met mijn functies bij de corporaties.” De portefeuilles sociale zaken en financiën, die hij nu heeft, sluiten daar in zijn opinie goed bij aan. “Via mijn werk bij de woningstichtingen heb ik een stuk affiniteit met de zorg ontwikkeld. Zo heb ik in Beek en Donk meegewerkt aan de transformatie van een zorgcentrum. Dat is wat het Rijk nu voorstaat.”
Lag in het verleden de focus vooral op Ruimtelijke Ontwikkeling, nu is dat het Sociale domein dat wel 50% van de gemeentelijke begroting gaat uitmaken. Met name de drie transities (invoering Participatiewet, de transitie van de Jeugdzorg, en overheveling AWBZ-begeleiding en persoonlijke verzorging naar Wmo), die per 1 januari 2015 van het Rijk naar de gemeenten gaan, ziet hij als een uitdaging. “Het zijn complexe dossiers. Hij heeft voorstudie gedaan, leest zich in en laat zich bijpraten door vakspecialisten. “Wat dat betreft is het handig dat sociale zaken van Cuijk-Grave-Mill is ons gemeentehuis is gevestigd. Het zijn bevlogen mensen die er hard aan werken om op 1 januari in de startblokken te staan.”
Hij wijst erop dat acht nieuwe Millse raadsleden ook veel tijd steken in het eigen maken van de transities. Er rijzen nog veel vragen zoals ‘Hoe gaan we straks de nieuwe wijkteams invullen?’ en ‘Hoe gaan we het doen met de dagbesteding?’ In veel situaties wordt dit op bovengemeentelijke schaal opgepakt en dan op basis van prestaties. “Maar ik zeg, we moeten geen oude schoenen weggooien voor we nieuwe hebben”, doelend op de deskundigheid bij Radius en MEE.
“Voor mezelf kan ik zeggen dat ik er voor klaar zal zijn als we er in de gemeenteraad over gaan praten.” Hij vindt wel dat de financiële kant in het oog moet worden gehouden. “Mill staat er niet slecht voor, maar er zit in de transitie nog een stuk onzekerheid. Het is wel zaak om dit helder te krijgen.”
Dat inwoners zo lang mogelijk zelfstandig moeten blijven wonen, dat lijkt de nieuwe standaard te worden. “Als iemand minder kan, moet er meer een beroep worden gedaan op het netwerk van de mensen zelf.” Van Daal beseft dat dit niet voor iedereen opgaat. “Er moet wel een sociaal vangnet zijn. Je wilt niet dat mensen buiten de boot vallen.”
Hij zegt een noeste werker te zijn en verwacht dat dit nodig is in zijn nieuwe functie. Hij kent de politieke verhoudingen, met 9 zetels voor de coalitie en 6 voor de oppositie. “Mijn eerste indruk is, is dat de gemeente stabiel is.” Het coalitieprogramma is niet dicht getimmerd. “We hebben afgesproken dat er ruimte moet zijn voor debat, ruimte voor oppositie.” En wie ergens mee zit, kan bij Van Daal terecht. “Mijn deur staat altijd open!"
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant