Afbeelding

'Belangrijk om zaken goed af te maken'

Politiek 22 keer gelezen
CUIJK - Dat ze er zin in hadden, zoveel was bij hun presentatie een paar weken geleden wel duidelijk. Vorige week maandag werden Jos Nielen (CDA), Maarten Jilisen (VVD) en Rob Poel (PvdA) officieel beëdigd als wethouder. De eerste werkweek is naar eigen zeggen in een vloek en zucht voorbij gegaan. “Dit vak is dynamisch, met veel diversiteit en een grote mate van vrijheid”, vertelt Jilisen. “Al ging je eerst over je eigen agenda en nu wordt-ie voor je ingepland”, grapt Poel. “Het eerste compliment hebben we in ieder geval al op zak”, vult Nielen aan.

[image=280084]

Nielen doelt op een opmerking van een nieuwe wethouder in Landerd tijdens een bijeenkomst over de transitie, die hij afgelopen week bezocht met Poel. “Wij hebben bewust de transitie verdeeld over drie wethouders. Hier hadden we het met hem over en toen we uitlegden waarom we alle taken niet bij één maar bij drie personen hebben neergelegd, zei hij meteen: ‘Slim, dat hadden wij ook moeten doen’.”
Poel vult aan: “De participatiewet, WMO en jeugdzorg lopen deels door elkaar heen. Op deze manier kunnen we het breed aanvliegen, want de wisselwerking is goed en ieder heeft zijn eigen expertise.”
De grootste uitdaging zit ‘m volgens Nielen, die naast WMO ook financiën in zijn portefeuille heeft, ‘in het zuiver rapporteren aan de raad’. “Alles moet in behapbare stukken worden vertaald, zodat goed inzichtelijk wordt wat de transitie voor Cuijk betekent en hoeveel budget er voor is. Hetzelfde geldt voor de begroting. We willen de raad wat te kiezen laten hebben en tegelijkertijd goed inzichtelijk maken dat de keuze voor luxer of minder luxe ook automatisch betekent dat dan minder of meer geld beschikbaar komt voor andere voorzieningen. Dit soort keuzes komen binnenkort al voor te liggen, wanneer het groenbeheerplan aan bod komt. Maar ook dit najaar bij de begrotingsbehandeling. wanneer de raad de keuze maakt waarop we wel willen bezuiningen en waarop juist niet!”

‘Toekomst van Cuijk’
Met ruimtelijke ordening, sociale zaken, volkshuisvesting en recreatie en toerisme heeft Poel een portefeuille ‘met zaken die altijd mijn interesse al hebben gehad’. “Het zijn ook zaken waarbij je dingen kan doen die een bijdrage leveren aan de toekomst van Cuijk en waarbij een zekere overlap mogelijk is”, legt de inwoner van Sint Agatha uit. “Cultuur laat zich bijvoorbeeld prima koppelen aan ontwikkelingen in het centrum van Cuijk, dat weer onder Jos valt. En sociale zaken houdt weer deels verband met economie, dat door Maarten gedaan wordt. De komst van nieuwe bedrijven leidt immers tot meer banen.”

‘Passend’
“De portefeuilles zijn zeker ook naar ieders interesse verdeeld”. weet Jilisen. “De portefeuilles passen daarom echt bij iedereen.” Jilisen gaat de komende vier jaar jeugdzorg, onderwijs maar ook sport en economie voor zijn rekening nemen. “Er zitten voor mij wat aardige projecten aan te komen. Neem IKC Padbroek, de ontwikkeling van het RBL in Haps of de bouw van het Merletcollege. Dat zijn weliswaar lopende zaken, maar ze moeten nog wel tot een goed einde worden gebracht en op het RBL staat op dit moment alleen nog maar een brandweerkazerne. Er zijn dus uitdagingen genoeg. Hetzelfde geldt voor het verder inspelen op succesformules als Jongeren Op Gezond Gewicht (JOGG) en Sjors Sportief.”
Het drietal beseft dat veel toekomstige ontwikkelingen door het vorige college zijn ingezet, maar kritiek van de oppositie dat deze coalitie daarom niet ambitieus is, leggen zij naast zich neer. Poel: “Het is volgens mij belangrijk om zaken goed af te maken voordat we nieuwe ambities uitspreken. De realisatie van Waterpark Dommelsvoort en de komst van een bioscoop zorgen ervoor dat er meer toeristen en recreanten naar Cuijk komen. Dit biedt nieuwe mogelijkheden voor het Cuijkse centrum en leidt tot meer banen en stageplekken. Dat moet zorgvuldig gebeuren en leidt weer tot nieuwe kansen, waar wij dan zeker op zullen inspelen.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant