Afbeelding

Wethouder Reijnen: ‘Zoeken naar goede balans’

Politiek 26 keer gelezen
SINT ANTHONIS – Bij de verdeling van de taken binnen het college van de gemeente Sint Anthonis is het domein ‘Wonen en Werken’ en alles wat daarbij komt kijken bijna vanzelfsprekend in de porte-feuille van de nieuwe wethouder Pierre Reijnen beland.

“Natuurlijk ligt de focus nu ook hier heel erg op het sociaal domein, maar in onze gemeente zijn de ruimtelijke inrichting en economie essen-tieel”, zegt de onlangs geïn-stalleerde CDA-wethouder.
De 64-jarige Pierre Reijnen heeft er zin in. “Ik vind het een eer en een geweldige uit-daging om dit te mogen doen.” Zijn baan bij Endinet heeft hij opgezegd. “Officieel werk ik er tot 1 juni, maar het is nu zo geregeld dat ik er nog een dag per week ben om mijn werk over te dragen.”

[image=280098]

Ondernemers
Sint Anthonis is een agrari-sche gemeente waar boeren en ondernemers in de periferie de kost verdienen. “Daarnaast zien we een ontwikkeling van de recreatie, zowel bij grote ondenemingen als De Bergen en De Ullingse Bergen, maar zeker ook kleinschalige initiatieven en dagtoerisme. Het is zaak om tot een goede balans te komen op het platteland.”
Reijnen staat vierkant achter het streven om het Land van Cuijk meer op te toeristische kaart te zetten. Het Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT), de eigen ‘VVV’, moet het gebied ‘branden’. “Als je meer toeristen wilt trekken, moet het gebied een eigen imago krijgen.”
Van de gemeente wordt een ondernemersvriendelijke houding gevraagd. Het is een must om vergunningaanvra-gen adequaat en op tijd af te handelen. “De ondernemer moet kunnen ondernemen. We zitten op het spoor ja mits en niet op nee tenzij.”

Agrofood
Samen met de gemeente Boxmeer is Sint Anthonis in het Land van Cuijk kartrekker voor Agrofood. “De sector zelf is redelijk erg inventief. Door ze in contact te brengen met het onderwijs en onderzoek van Wageningen Universiteit, kan dit verder worden versterkt.”
De CDA-wethouder vindt dat agrarische bedrijven zich on-der voorwaarden moeten kunnen blijven ontwikkelen. “De ondernemer moet geprikkeld worden om de milieulast te verlagen. Alleen als er milieuwinst geboekt wordt, is uitbreiding mogelijk.”
Hij vindt overigens dat er al grote stappen zijn gezet. “Als je twintig jaar geleden door het gebied reed, kon je het wel ruiken. Door de nieuwe stallen en voorzieningen is de overlast nu minder al besef ik dat in 20 jaar de beleving van geur bij inwoners op het plat-te land ook is veranderd.”
Hij hoopt overigens wel dat de betrouwbaarheid van het geurverspreidingsmodel wat de geurbelasting door veehouderijen vaststelt, snel boven elke twijfel is verheven.
Het dossier MACE, de initia-tiefgroep die bij Landhorst een mestverwerker wil bou-wen, ligt niet bij Reijnen maar bij collega Roos Aben. “Mijn schoonzoon is een van de deelnemers. Om alle schijn van betrokkenheid te vermijden, moet ik hier buiten blijven.”
Een fenomeen dat zich ook in de gemeente Sint Anthonis in toenemende mate manifes-teert is de Vrijkomende Agra-rische Bebouwing (VAB’s). Er zijn gebouwen die zich lenen voor een startende on-dernemer, maar in een andere situatie zou sloop de beste oplossing zijn om verkrotting te voorkomen. Reijnen, die in het verleden heel stellig was in een strikte inrichting van het buitengebied, ziet dat om-standigheden wijzigen. “Het is een feit en we moeten er iets mee. Daarbij is het zaak om een goede balans te zoe-ken.”

Woningbouw
Wat de woningbouw betreft is het volgens Reijnen in zes van de zeven kernen goed geregeld. “In Sint Anthonis heeft het veel te lang stil ge-staan.” En dat terwijl de noodzaak van nieuwe wonin-gen in alle segmenten, maar vooral in de segmenten goedkope koopwoningen en levensbestendige woningen er hier wel degelijk is. Blij is dat nu schot zit in de bestem-mingsplannen ‘Op de Beek’ en ‘De Sprenkel’ (voormalige schoolocaties). Waarschijnlijk mag de gemeenteraad direct na de vakantie groen licht geven en kan nog dit jaar de eerste schop de grond in.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant