Afbeelding

Vismigratie stroomgebied Maas goed op gang

Zakelijk 100 keer gelezen
VIERLINGSBEEK - Waterschap Aa en Maas constateert dat de vismigratie ook dit jaar erg goed op gang is gekomen. Zo zijn er bijvoorbeeld dit voorjaar maar liefst 6000 vissen vanuit de Maas bij de vispassage bij spuisluis Crèvecoeur (’s-Hertogenbosch) de Maasdijk gepasseerd. Vanuit hier zwemmen ze via andere vispassages in de Aa en de Dommel door Brabant tot in België. Ook op andere plaatsen investeert het waterschap in ‘het vispasseerbaar maken’ van obstakels zoals stuwen.

[image=280284]

Dankzij het zachte weer is de vismigratie zo’n drie weken eerder begonnen. Vanuit de Maas trekken soorten als kopvoorn en winde landinwaarts om daar te paaien. Waar de robuuste Maasdijk eerder een onneembaar obstakel was, kunnen vissen maar ook de bever via de vispassages de Maasdijk ‘door steken’ en zich via het water verder verspreiden.

Onderzoek
Waterschap Aa en Maas voert regelmatig onderzoek uit naar de visstand en de vismigratie. Op www.aaenmaas.nl/visteller kan iedereen de meetgegevens zien van de visteller bij vispassage Crèvecoeur. Nog leuker zijn de onderwaterbeelden in de Snelle Loop, vastgelegd door Bureau Waardenburg: www.buwa.nl/monitoring-vissen-onderwater.html. RTL Nieuws maakte onlangs ook beelden over de vismigratie bij de watermolen in de Vierlingsbeekse Molenbeek in Vierlingsbeek.

Waterbeheer van levensbelang
Peter van Dijk, lid Dagelijks Bestuur: “Bescherming tegen overstroming is van levensbelang! Daarom zorgt het waterschap voor een veilige Maasdijk en overige waterkeringen. En het aanvoeren en afvoeren van water is erg belangrijk voor de landbouw, de groente en het fruit op ieders bord, en de natuur. Met de vispassages laten we zien dat essentieel waterbeheer en veiligheid hand in hand kan gaan met een natuurlijke leefomgeving voor mens, plant en dier.”
De vispassages worden aangelegd vanuit nationale en Europese verplichtingen en met Europese en nationale of provinciale subsidies. Daarnaast werkt het waterschap ook aan ‘beekherstel’ om gekanaliseerde beken weer een natuurlijk karakter te geven. Hierdoor krijgt het water ook meer ruimte om wateroverlast te voorkomen."

Bever in beeld
De inrichting van deze vispassages is niet alleen voor vissen goed. Ook andere dieren, zoals de bever, profiteren van een makkelijkere weg naar een groter leefgebied en een sterke en gezonde populatie (maar niet alle vispassages zijn voor een bever passeerbaar). Bekijk opnames met een ‘cameraval’ van een bever bij de Vierlingsbeekse Molenbeek (Boxmeer) via het YouTube kanaal van waterschap Aa en Maas:

[video=http://youtu.be/ORmK1GF72GM]

Aangepaste fuiken
Het waterschap houdt de vismigratie goed in de gaten en meet regelmatig de visstand. Dat gebeurt met automatische vistellers, maar ook met onderzoek met vangfuiken. Inmiddels heeft waterschap Aa en Maas alle visfuiken aangepast, zodat eventuele bevers de visfuik veilig kunnen verlaten.

[image=280285]

24 mei: wereld vismigratiedag
Op 24 mei is het wereld vismigratiedag en dan vragen organisaties wereldwijd aandacht voor het belang van het verbinden van water om te werken aan gezonde populaties waterdieren, vissen en een gezonde leefomgeving voor mensen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant