Afbeelding

'Hadden Cuijk op de kaart kunnen zetten'

Politiek 120 keer gelezen
CUIJK | Het had een uniek 'strandtentje' moeten worden nabij het veerpontje in Cuijk, maar na vier jaar van voorbereiding is deze week een definitieve streep gezet door de plannen om een duurzaam, en binnen 48 uur af te breken, paviljoen aan de Maas te realiseren. "Ons is verteld dat een dergelijk paviljoen niet in de nieuwe compacte centrumvisie voor Cuijk past. Een andere locatie is voor ons helaas niet interessant", vertelt Marie-José van den Tillaart, die het zogeheten 'Paviljoen 24' samen met haar man Bert had willen realiseren.

Door Martijn Schwillens

[image=314677]

Het paviljoen (met 260 zitplaatsen) had naast de veerstoep in Cuijk, op de plek waar het Maaspad en Waaistraat samenkomen, gerealiseerd moeten worden. Het unieke karakter van het paviljoen was dat het (bij dreigend hoog water) binnen 48 uur was af te breken omdat het naar eigen zeggen 'een soort bouwpakket zou zijn'. "Maar wel van duurzaam en topkwalitatief materiaal. Het had vanwege de materialen die we zouden gaan gebruiken prima zijn opgegaan in de omgeving", legt Van den Tillaart uit.
Het paviljoen zou in de lente- en zomermaanden aan de Waaistraat komen te liggen en in de herfst- en winterperiode in de Noorderplas van de Kraaijenbergse Plassen. "De gemeente heeft ons nog aangeboden om -als alternatief- het paviljoen daar te realiseren, maar dat is voor ons geen optie."

Buitendijks
Paviljoen 24 zou de eerste horecavoorziening in Nederland worden die buitendijks zou worden aangelegd. Van den Tillaart: "Ook op dat vlak zou het uniek zijn geweest en hadden we Cuijk dus op de kaart kunnen zetten. We waren inmiddels ook al rond met Rijkswaterstaat en Waterschap over de dijkkruisingen en nutsvoorzieningen."
Van den Tillaart heeft ietwat het idee dat de plannen 'slachtoffer zijn geworden van de verkiezingen'. "De vorige wethouder (Arthur Baudet van D66, red.) was zeer enthousiast over onze plannen en er lag ook al een principebesluit. De huidige wethouder Rob Poel (PvdA) heeft ons echter aangegeven dat het niet past in de nieuwe centrumvisie. De beoogde locatie staat niet binnen de stippellijn."

[image=276532]

Alternatieven
Poel bevestigt dat de onlangs vastgestelde Compact Centrumvisie ertoe heeft geleid dat er onvoldoende draagvlak is voor een paviljoen op deze plek. "De centrumvisie voorziet juist in een kleiner centrum. Het paviljoen zou weliswaar aan de Maas komen, maar te ver erbuiten om het Cuijkse centrum te versterken. Bovendien voorzagen wij ook nog de nodige bezwaren van omwonenden. Dat heeft geleid tot een negatief advies van het college, maar uiteraard hadden ze de vrijheid om eigenhandig de gemeenteraad te overtuigen van hun plannen", vertelt Poel. "We hebben ze een tweetal alternatieven aangeboden. Eentje verderop, op de loswal, maar daarvoor waren de plannen eigenlijk te groot, en de Noorderplas. Maar daar wilden ze niet het hele jaar staan."
Van den Tillaart besluit: "Het paviljoen had een mooie bijdrage kunnen leveren aan toerisme en recreatie in Cuijk, omdat bij mooi weer veel fietsers en wandelaars op die plek komen. Wij waren ook bereid geweest om mensen bekend te maken met de centrumvoorzieningen. Het is jammer dat er geen politiek draagvlak meer voor is."
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant