Afbeelding

Goede opkomst preventief onderzoek darmkanker

Gezondheid 115 keer gelezen
BEUGEN - Het Maasziekenhuis Pantein in Beugen is sinds anderhalf jaar officieel onderzoekscentrum voor darmkanker in het kader van het landelijk bevolkingsonderzoek. In 2014 hebben ruim driehonderd mensen aan dit preventief onderzoek deelgenomen.

[image=211148]

Alle mannen en vrouwen tussen de 55 en 75 jaar worden de komende jaren gefaseerd opgeroepen voor dit bevolkingsonderzoek. Daarna krijgen zij elke twee jaar een uitnodiging voor een controle. Bij het onderzoek wordt gekeken of er in de ingeleverde ontlasting bloedsporen zitten, wat kan duiden op de aanwezigheid van darmkanker. Omdat dit niet altijd met het blote oog zichtbaar is, wordt de ontlasting in een laboratorium onderzocht.
Bij acht procent van de driehonderd onderzochte inwoners is darmkanker geconstateerd en bij 38 procent zijn ver gevorderde poliepen verwijderd omdat deze namelijk kunnen uitgroeien tot darmkanker. Door ze te verwijderen wordt darmkanker voorkomen.

Hoe eerder, hoe beter
Maag- Darm- Leverarts L. Epping van het Maasziekenhuis noemt dit onderzoek heel belangrijk. Hij is dan ook blij dat veel inwoners van de regio gebruik maken van deze mogelijkheid tot vroegtijdige opsporing. “Dankzij het bevolkingsonderzoek kan darmkanker eerder worden opgespoord en behandeld. Hoe eerder we er bij zijn, hoe groter de kans op genezing.’’
Darmkanker wordt ook wel een sluipmoordenaar genoemd. Het duurt lang voordat de ziekte zich ontwikkelt en klachten geeft. Mensen gaan daardoor vaak pas laat met klachten naar een arts. Dankzij het bevolkingsonderzoek werd het afgelopen jaar landelijk gezien bij acht procent van de onderzochte mensen darmkanker opgespoord.
Epping: “Mede door dit bevolkingsonderzoek ontdekken we darmkanker vrijwel altijd in een vroeg stadium, waardoor er een goede kans op genezing is. Bij vroege ontdekking is de behandeling ook minder zwaar.”
Mensen tussen de 55 en 75 jaar die nog niet zijn opgeroepen voor een preventief onderzoek kunnen, op de website van het RIVM in het ‘Uitnodigingsschema’ zien in welk jaar zij worden uitgenodigd voor een onderzoek: http://www.rivm.nl (zoekfunctie: uitnodiging darmkanker).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant