Afbeelding

Evenement Heerlijk Heeswijk als 'wijkverbinder'

Kunst en cultuur 69 keer gelezen
CUIJK | De Lavendelkade en wijkaccommodatie De Nielt in de Cuijkse wijk Heeswijkse Kampen staan zaterdag 5 september tussen 12.00 en 16.00 uur in het teken van verschillende activiteiten tijdens de eerste editie van 'Heerlijk Heeswijk'. De organisatie is in handen van de wijkraad, die mensen uit de wijk wil mobiliseren en (vaker) met elkaar kennis laten maken. "We hopen deze activiteit te kunnen uitbouwen tot een jaarlijks terugkerend wijkevenement", vertelt Sjoerd Verheijen van de wijkraad.

[image=314236]

Met zo'n 6.500 inwoners kan worden gesteld dat de Heeswijkse Kampen de grootste kern binnen de gemeente Cuijk is. Toch kan de wijk qua verenigings- en activiteitenniveau niet opboksen tegen bijvoorbeeld Haps of Beers. "De sociale cohesie in deze wijk is heel anders dan in een dorp", weet wijkraadsvoorzitter Erik van den Berg. "Maar dat wil niet zeggen dat we al een heleboel dingen hier hebben. Wijkbewoners weten echter nog niet altijd onze wijkaccommodatie (De Nielt aan de Lavendel, red.) te vinden. Maar zij weten ook niet dat bijvoorbeeld De Waai een sporthal heeft die is af te huren. Om maar iets te noemen. Bovendien kent de wijk een boel deelgebieden. De hoek Sleedoorn/Kardinaalsmuts is echt heel anders dan De Nielt of de wooneilanden. De betrokkenheid vanuit de wijk is ook nog relatief laag. Bewoners maken eigenlijk nooit kennis met elkaar en wij willen daar graag verandering in brengen. Verder zien wij dat er veel speelplekken voor jongeren zijn, maar een echte jongerenwerker is er niet en de jeugdactiviteiten in de wijk zijn zeer beperkt."

Vertegenwoordiging
De wijkraad is op zoek naar vrijwilligers die de zogeheten 'deelgebieden' willen vertegenwoordigen en zodoende de wijk met elkaar weten te verbinden. Verheijen: "Want de problemen nabij het spoor zijn weer heel anders dan op de Lavendel. De wijkraad wordt steeds meer een gespreksorgaan voor de gemeente. Via de wijkraad kan problematiek op de kaart worden gezet." Van den Berg vult aan: "Wij zitten elke twee maanden met de wethouder (Stoffels, red.) om tafel. Wij werken projectmatig aan een betere leefbaarheid voor de wijk. Zo hebben wij de wens om op termijn een apotheek en een dokterspost te realiseren. En nieuwe vormen van vervoer voor oudere bewoners."

Heerlijk Heeswijk
Om wijkbewoners elkaar te leren kennen, wordt zaterdag 'Heerlijk Heeswijk' gehouden. "We hebben zo'n mooi plein liggen in de wijk, maar er wordt zelden gebruik van gemaakt. Daar wilden we sowieso verandering in brengen", legt Verheijen uit. En dus staat komende zaterdag de Lavendelkade van 12.00 tot 16.00 uur in het teken van verschillende sport- en spelactiviteiten, demonstraties, springkussen, megastoepkrijtkunst en muziek. In wijkaccommodatie De Nielt staan verschillende informatiestands en er is gratis koffie, thee en ranja.
Zelf belangstelling om vrijwilliger of bestuurslid te worden bij de wijkraad? Meer informatie is te vinden op http://www.heeswijksekampen.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant