Afbeelding

Gemaal Van Sasse weer open voor publiek

Kunst en cultuur 78 keer gelezen
GRAVE | Na een lange periode van renoveren aan het oude gemaal en het aanleggen van de vispassage gaan vanaf zondag 30 augustus de deuren weer open voor het publiek. Vanaf die dag zal gemaal Van Sasse weer iedere laatste zondag van de maanden april tot en met september geopend zijn van 13.00-17.00 uur. Oude foto’s, gereedschappen en beeldmateriaal zijn er te zien. Het oude gemaal van waterschap Aa en Maas is een Rijksmonument.

[image=309735]

Gemaal Van Sasse is het eerste elektrische gemaal dat gerealiseerd is door waterschap De Maaskant. Het gemaal werd aangelegd rond 1928 in het kader van waterbeheer in het Land van Cuijk, rivier de Raam. Vanaf de oprichting in 1921 werkte waterschap De Maaskant aan de waterbeheersing. Vooral de Raam veroorzaakte problemen. Niet alleen was de uitmonding in de Maas, bij de oude haven in Grave, te krap, ook voerde de Raam zuur Peelwater aan. In 1927 ging het bestuur van De Maaskant akkoord met de plannen tot bemaling. Een nieuw gemaal in een nieuw te graven monding van de Raam ten westen van Grave zou deze taak moeten kunnen vervullen. In 1929 werd het gemaal in gebruik genomen. Rond 1950 en nog eens in 1981 is een deel van de apparatuur gemoderniseerd. Het gemaal is genoemd aan Jhr. Mr. A.F.O. van Sasse van Ysselt, de eerste voorzitter van waterschap de Maaskant.

Visspassage en wandeling
Stuwen en gemalen zijn barrières voor vissen. De Graafsche Raam is een langzaam stromende laaglandbeek waar de migratie van stroming minnende vissoorten een belangrijk doel is.
Om het leefgebied van de vis in het bovenliggend gebied te vergroten, paai-, opgroei- en overwintergebieden met elkaar te verbinden en/of een voldoende grote populatie mogelijk te maken, heeft het waterschap vismigratie op deze locatie hoge prioriteit gegeven. Een unieke doorgang onder het gemaal door werd hiervoor gebouwd.
Een mooie waterweetjeswandelroute, die begint en eindigt bij Van Sasse, brengt deelnemers langs mooie stukjes in de omgeving. In het gemaal is de route te vinden.

Excursies
Van Sasse biedt nu ook de mogelijkheid groepen en/of scholen te ontvangen voor excursies. Deskundige voorlichters zullen u van A tot Z informeren over de lange historie van het gemaal en het werk van het waterschap. Afspraken hiervoor kunnen gemaakt worden met Lisette Gerrits, telefoon (073) 615 66 58 of . Aan deze excursies zijn geen kosten verbonden. Groepsgrootte 10 tot 15 personen.
Gemaal van Sasse ligt aan de Mars van Wijthdijk 1, 5361 MA Grave. Vanuit Grave is dit enkele meters vóór de brug linksaf.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant