Afbeelding

Oorlogsmuseum is bijzondere film rijker

Opmerkelijk 94 keer gelezen
OVERLOON | Het Oorlogsmuseum in Overloon is een bijzonder filmpje rijker: 'Het sprookje van Arnhem'. Het werd direct na de oorlog gemaakt, letterlijk op de puinhopen van wat er nog over was van de stad. Hoewel het verhaaltje misschien wat zoetsappig is, krijgt de kijker daarom een goed beeld van de verwoestingen van de oorlog. Het filmpje werd kort geleden geschonken aan het museum vanuit een particuliere collectie. Het is nu de blikvanger in de tijdelijke tentoonstelling 'De Oorlog op Zolder'.

[image=313813]

In deze tentoonstelling laat het museum zien wat voor spullen het door de jaren heen van particulieren heeft gekregen. In de zeventig jaar vanaf de start van dit eerste oorlogsmuseum van Nederland, in 1946, nam de collectie grote proporties aan. Eerst door schenkingen van particulieren die vaak zelf de oorlog hadden beleefd. Later steeds meer door schenkingen van mensen die de oorlog niet zelf meemaakten, maar de spullen van hun ouders en grootouders kregen.

Bijzondere objecten en documenten
Met 'De Oorlog op Zolder' biedt het museum een compacte blik op de grote variëteit aan bijzondere objecten en documenten die het in huis heeft. In de tentoonstelling varieert dat van een Duits machinegeweer tot een kapotgeschoten koffiekan, en van massieve fietsbanden tot foto- en filmmateriaal. Daarbij wordt gaandeweg duidelijk waarom mensen deze eerst thuis bewaarden. De tentoonstelling is nog tot 1 november in het museum te zien.
Meer informatie via http://www.oorlogsmuseum.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant