Afbeelding

Kunstexpositie ‘In de leegte’

Kunst en cultuur 154 keer gelezen
SINT ANTHONIS - Net als in menig ander dorp kampt ook Sint Anthonis met een aantal leegstaande gebouwen, zoals het voormalige pand van de Wereldwinkel. Eigenaar Mooiland heeft een bord ‘te koop’ opgehangen, maar de liefhebbers staan niet in de rij. Leegstand kan ook een inspiratiebron zijn, want een aantal creatieve geesten trok de stoute schoenen aan en kreeg het gedaan om er vijf weekends in augustus een expositie met als toepasselijke titel ‘In de leegte’ te organiseren.

[image=312600]

Het is geen nieuwe ‘formule’ die KunstZomer Sint Tunnis inzet, maar de expositie geeft ongetwijfeld een extra dimensie aan ‘Kunstdorp’ Sint Anthonis. José Haggenburg, net als partner Harry van Heijster lid van de initiatiefgroep, behoort tot de aanstichters. “We waren op vakantie in Watou, een dorpje in België. Daar hadden ze een aantal verkommerde panden ingericht als expositieruimte. En dat bleek een schot in de roos.” Niet alleen lokte het veel bezoekers naar het dorp, ook de restaurants en campings kregen een impuls. “Het dorp leefde helemaal op. Wij hopen dat het door onze expositie ook in Sint Anthonis gaat bruisen.”
Tijdens de zoektocht naar een leegstaand pand in Sint Anthonis, kwam de vroegere Wereldwinkel in de Lepelstraat in beeld. “We zijn gaan praten met Mooiland en die waren meteen positief”, vertelt Van Heijster. Misschien ook wel omdat het in principe een eenmalig project is. De organisatoren krijgen het ‘om niet’, maar moeten wel zelf de verzekering regelen. “E n voor de beveiliging van de werken uren we een alarminstallatie.” Mooiland draagt zelfs een steentje bij, want voor de opening op 1 augustus wordt de tuin gefatsoeneerd.

Experimenteel
De negen deelnemers, veelal jeugdige professionele kunstenaars uit alle windstreken van het land, zijn aangedragen door José Haggenburg en Irene van den Besselaar uit Rijkevoort, die zelf ook deelneemt. Andere regionale talenten zijn Martje Folkeringa (Sint Anthonis) en Jak Peters (Boxmeer). Harry Flaton is curator en in die rol bekeek hij ook of de kandidaten pasten bij de opzet. Want ‘In de leegte’ is geen expositie van bestaand werk, maar van werk dat in de tien dagen voorafgaand aan de opening ter plekke wordt gemaakt. “Wij denken dat er zo een broeierig sfeertje ontstaat. Niet voor niets hebben we een vogelnest “gekozen als symbool. Het is niet de bedoeling om alles vol te bouwen. “De werken moeten onderdeel worden van de ruimte. Je moet de plek ervaren als leegte.” Er is een facebook pagina aangemaakt (https://www.facebook.com/kunstzomersinttunnis).
Irene spreekt over een uitdaging. “Veel van deze mensen is al ondernemend en experimenteel bezig, maar ze krijgen niet vaak de kans om dat ook te kunnen tonen.” De kunstenaars werden uitgenodigd. “Toen ze hier waren zag je dat ze helemaal enthousiast werden.” Zeven van de negen deelnemers gaan binnen aan de slag, twee installeren hun werk in de tuin. Het aardige is ook het contrast dat zo ontstaat tussen de lege, verpauperde entourage en de nieuwe kunstwerken.
Het aanbod is heel gevarieerd. Van schilderijen en foto’s naar video, animatie en installaties. Irene is van plan om geabstraheerde bonte schilderijen te maken, om dit in de vorm van coulissen op te stellen. Het moet vooral een presentatie zijn en geen verkoopexpositie. “Er komen geen prijzen bij. Dit is geen galerie”, zegt Van Heijster.
Het rondzetten van de financiering was een heidens karwei, mede door de hoge verzekeringskosten. Van Heijster wist een aantal sponsors te vinden, onder meer voor de huisvesting en voeding van de kunstenaars tijdens de periode dat ze het kunstwerk maken. Hij is blij met deze betrokkenheid, ook al omdat zo het draagvlak in de dorpsgemeenschap groot is. “We hopen dat we via de entree zoveel binnen krijgen, dat we quitte kunnen spelen. Maar vraag me niet of dit lukt: want het is totaal niet te voorspellen hoeveel publiek we zullen trekken.”
Bezoekers kunnen straks voor 5 euro een catalogus aanschaffen, samengesteld door Kees de Bruijn (tekst) en Herman Peters (foto’s). De foto’s van Peters wordt tijdens KunstZomer parallel tentoongesteld in het gemeentehuis aan de Brink.
‘In de leegte’ vindt gedurende vijf weekend in augustus plaats in het vroegere pand van de Wereldwinkel aan de Lepelstraat 10 in Sint Anthonis. Elke zaterdag en zondag open van 12.00 tot 17.00 uur. Toegang: 2 euro (inclusief kortingsbon voor restaurant de Drie Burgemeesters). Tijdens de opening op zaterdag 1 augustus om 15.00 uur door Harry Flaton is de toegang gratis. Voor meer informatie kijk op www.kunstzomer-sinttunnis.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant