Afbeelding

Zomerserie: op bezoek bij De Barendonk

Kunst en cultuur 79 keer gelezen
BEERS | Het is twee uur als twee metalen tikken van het uit 1624 daterende klokwerk bovenop het statige 'Grote huis' de stilte op Landgoed De Barendonk doorbreken. Gert Thijssen, broer van eigenaresse Liesbeth Hermanussen-Thijssen van het Beerse landgoed, maakt zich op voor een rondleiding over het vijftig hectare grote terrein. "De familie Thijssen heeft dit landgoed al in haar bezit sinds 1842. Lang geleden gekocht op een veiling voor 20.000 gulden", lacht Gert.

[image=312550]

De Barendonk is één van tientallen Toeristische Ontmoetingspunten van het twee jaar geleden opgerichte Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Land van Cuijk. Gert Thijssen (zie foto boven) is door het RBT opgeleid tot 'Groeter' en geeft elke dinsdagmorgen een gratis rondleiding over het landgoed en de naastgelegen veehouderij van de familie Hermanussen. "De animo is nog niet zo groot", erkent hij. Onbekend maakt onbemind. En dat is jammer, want zoals zoveel juweeltjes in het Land van Cuijk vinden recreanten nog maar mondjesmaat de weg naar de verschillende attracties die de regio kent. De Barendonk is ook zo'n juweeltje, gelegen in een scherpe bocht van de doorgaande weg tussen Beers en Mill. "We deden altijd al rondleidingen door het 'Grote huis', maar De Barendonk kennen veel mensen vooral vanwege de voorvaderen van de Beerse familie van Jan de Quay (minister-president van Nederland tussen 1959 en 1963, red.), die hier in de zeventiende eeuw woonde en tegenwoordig vanwege het jaarlijkse tuigpaardenconcours, de camping en vergaderruimtes. Maar het landgoed biedt zoveel meer."

'Birdunck'
De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot 1308, toen 'Birdunck' voor het eerst werd genoemd in de brieven van Jan I Heer van Cuyk. "De naam is een Angelsaksische samenvoeging van 'donk' en 'Baeren', oftewel beren. Zo noemen ze mannetjeszwijnen, die hier vroeger veel voorkwamen. 'Donk' betekent een hoger gelegen plek in een lage vlakte. Vroeger was dit een moerassig gebied, dat tot in de jaren '40 regelmatig onder water liep als de Maas weer eens ver buiten haar oevers trad", vertelt Gert.

[image=312548]

Grote variatie
Een ophaalbrug leidt bezoekers naar het middengedeelte van het landgoed. Links bevindt zich het landhuis, dat wordt omringd door landerijen, een bosperceel, Oude Gracht, natuurcamping, verschillende groepsaccommodaties en de Appelloods, waar tijdens het bezoek van onze redactie de gemeente Wijchen een vergadering heeft. Een groepje vrouwen passeert op de fiets over de bomenlaan. "We zijn vanuit Dongen komen fietsen en hebben hier een trekkershut gereserveerd", lacht ze. "Wat een prachtige omgeving, zeg."
Het zal toeristisch manager Erik Jansen van het RBT deugd doen dat toeristen van verder weg het Land van Cuijk weten te vinden. "We krijgen hier veel fietsers, ruiters en wandelaars. We hebben ook prachtige paden." Gert wijst naar een bordje dat het startpunt aanmerkt van het Kabouterpad. "Dat leidt uiteindelijk tot een bosje met daarin een kabouterdorp. Voor 2,50 euro kunnen mensen bij de receptie een routekaart met opdrachten krijgen." Of het Uutbloashuuske, dat een prachtig panorama over groene landerijen en het mais biedt. "Er lopen verschillende wandelpaden over ons terrein, dat tot zonsondergang gewoon vrij toegankelijk is. En wie even wil uitrusten, kan dat in ons Uutbloashuuske."
En wie wil, kan dus elke dinsdag (of door te reserveren) een rondleiding over het landgoed en de naastgelegen veehouderij krijgen. "Die is ook ingericht op veel bezoekers en zeker bij fokkers internationaal bekend." Maar nog mooier zijn de rondgangen door het huis, die de sfeer van vroeger ademen, en luisteren naar de verhalen over de brand van 1865, die het landhuis deels vernielde of het 'bezoek' van de huursoldaten van Napoleon in 1794. "Die soldaten plunderden het landgoed en de kasteelheer en het personeel werden letterlijk tot het hemd uitgekleed."

Landgoed De Barendonk zelf ontdekken? Kom langs op de Millseweg 13 in Beers, bel met (0485) 32 15 51 of surf naar http://www.barendonk.nl.

[image=312551]

[image=312549]
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant