Afbeelding

Boekpresentatie 'Copse zalf'

Kunst en cultuur 79 keer gelezen
BOXMEER - Een geheim recept van een geneesmiddel, dat rond 150 jaar geleden door de Boxmeerse veearts Peter Cops werd ontwikkeld, daar draait het om in de nieuwe roman van schrijfster Ermi Jansen. Vandaag, vrijdag 10 juli, wordt het boek ‘Copse zalf’ ten doop gehouden in Boxmeer.

[image=312330]

De 59-jarige Ermi, die opgroeide in Boxmeer en tegenwoordig in Kleef woont, spreekt zelf over een roman “met een extra dimensie”. De roman speelt zich af in het heden, maar Ermi heeft gegevens over haar betovergrootvader in het verhaal verwerkt. “Nee, het is geen autobiografie”, bezweert de schrijfster lachend. Eerder verschenen van haar had ‘La Sigñora Victoria’ (2001) en Fraai smeedwerk (2012).
De verre voorvader van Ermi was paardenarts in Nederlands-Indië en na zijn pensionering werkzaam als veearts in de regio Boxmeer. Hij combineerde dat met een café in Vortum-Mullem. Dat voorvader Peter Cops (1806-1870) zelf medicijnen maakte en verkocht, dwong respect af. Vooral de Copse zalf, een huidzalf, was een gewild product dat tot in de tijd dat de vader van Jan Corte hier arts was nog werd gebruikt. “Als Peter nu had geleefd, was hij waarschijnlijk dermatoloog geweest.”

[image=312331]

Velen joegen achter het geheime recept aan. “Na 150 jaar wordt het recept prijsgegeven in mijn boek want ik vond het een interessant gegeven voor mijn nieuwe boek”, vertelt de schrijfster. Ermi dook diep in het verleden en vond in het Nationaal Archief in Den Haag meer historische feiten, die ze in de roman verwerkte. “Maar het blijft echter een eigentijds verhaal vol spanning en romantiek. Het is een aardig recept voor geestelijke ontspanning”, zegt de schrijfster met een kwinkslag.
De presentatie van Copse zalf is vrijdag 10 juli om 19.30 uur bij Van Dinter Media, Koorstraat 61 in Boxmeer. Het boek is daar te koop voor 16,95 euro.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant