Afbeelding

Tontjesdag in het teken van ‘Tijd’

Kunst en cultuur 204 keer gelezen
OPLOO - De twaalfde editie van de Tontjesdag, die zondag 12 juli plaats vindt op en rond het terrein van de monumentale watermolen in Oploo, staat dit jaar in het teken van ‘Tijd’. Het draait om ‘Tijd’ in de breedste zin van het woord, maar trouwe bezoekers kunnen ook dit jaar weer rekenen op vaste onderdelen als fiets- en wandeltochten en de eigenzinnige keuken, waar de gerechten uiteraard ook in het thema ‘Tijd’.

[image=312319]

De kleinschalige culturele dag, waarmee ook dit jaar de schoolvakantie wordt ingeluid, heeft elk jaar een nieuw thema. Het thema tijd wordt in alle denkbare en ondenkbare facetten belicht. Vanaf 13.00 uur kan het publiek genieten van presentaties, maar ook van doe-activiteiten. Van de partij is Toon Michiels, die vertelt over zijn passie: het verzamelen en archieveren van oude klokken.
Een andere bijzondere gastspreker die veel weet van ‘Tijd’ is Jaap Venker. De 66-jarige ontwerper en publicist uit Sint Anthonis heeft van tijd zijn specialisatie gemaakt. Hij schreef in 1980 ‘Astrowatch’, een handleiding bij de destijds door hem ontworpen Astrowatch, een instrument dat in klok- of horlogevorm de actuele hemelstanden aangeeft. Hij is daarmee ook de ontwerper van de replica ervan, het unieke astronomische uurwerk in de Raadszaal van het gemeentehuis in Sint Anthonis.
“Ik laat Oploo onderlopen”, zegt Venker met een lach over zijn bijdrage tijdens de Tontjesdag. Aan de hand van beelden geeft hij om 14.00 uur uitleg over het eb- en vloedgebeuren aan de kust. Hij weet er alles van en de veel geprezen getijdeklokken, die hij samen met Ad de Jong maakte, zijn in musea en bij wetenschappelijke instellingen en Rijkswater permanent geëxposeerd. Zo heeft het Ir. Topshuis van Rijkswaterstaat op de Oosterscheldekering er een en hebben de museums van kustplaatsen Breskens en meer landinwaarts, niet ver van Hoek van Holland, Maassluis, ook een permanent exemplaar. Daar hangt deze heel prominent aan de kopgevel van het 17de eeuwse oude raadhuis, wat nu het Nationaal Sleepvaartmuseum is.
“Een getijklok is heel gecompliceerd en heel bijzonder, maar in Oploo ga ik het op een eenvoudige manier uitleggen hoor.” Dat doet Venker tijdens een lezing, die hij ondersteunt met beelden van zijn scheppingen. “Dat is onder meer van getijdenklokken, maar ook van een schilderij waar ik het getij op heb uitgebeeld.” De ontwerper wil in Oploo een demoklokje tonen. “Normaal heeft zo’n klok een diameter van 60 cm, maar het kleine model is handig voor presentaties zoals zondag in Oploo”, zegt hij uitnodigend.

Gezond bewegen
Ook tijdens deze editie van de Tontjesdag kan er weer worden gefietst en gewandeld. Er is een familiefietstocht met twee lussen van 15 km, die ook gewandeld kan worden. Halverwege is er een rust bij de Watermolen. Het is ook mogelijk om één lus te fietsen of te wandelen. Fietsers kunnen zich inschrijven tussen 11.30 en 12.30 uur bij de watermolen, wandelaars tussen 10.00 en 11.00 uur.
Wie op tijd terug is, kan om 15.00 uur aanschuiven voor de opvoering van ‘Bevrijden van de kei’, een klucht die de plaatselijke wagenspeelgroep Karrespel op de platte kar speelt.
Een vertrouwde deelnemer is het Ensemble Miep van den Berg, dat weer garant staat voor een reeks meezingers. Om 16.00 uur wordt het ensemble afgewisseld door muziekgroep Transito, de band die onlangs ook al in Oploo te gast was bij ‘Zondagsgasten’. Met hun roots vanuit verschillende windstreken weten de zes bandleden van deze creatieve cross-over worldmusic groep Latijns-Amerikaanse muziek samen te smeden tot wat ze zelf de ‘Transito-sound’ noemen.
De Tontjesdag vindt op 12 juli plaats bij de watermolen aan de Watermolenstraat 2 in Oploo.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant