Afbeelding

‘Kappen van zieke kastanjebomen onvermijdelijk’

Politiek 65 keer gelezen
MILL - Als gevolg van de gevreesde kastanjebloedziekte zijn de afgelopen weken in de gemeente Mill en Sint Hubert tientallen wilde kastanjebomen gekapt. Met name in het Landschapspark heeft en forse kaalslag plaats gevonden. “Ik kan me voorstellen dat de mensen denken wat gebeurt er”, zegt wethouder Jos van den Boogaart.

[image=312193]

Na een recentelijk onderzoek stelde een boomdeskundige de ziekte vast bij 78 van de 180 kastanjes die hij in de openbare ruimte onder de loep nam. Mogelijk zijn ook kastanjes op particulier terrein aangetast, maar die zijn volgens de wethouder van AB’90 niet meegenomen in het onderzoek.
De kastanjebloedziekte, die zich sinds 2002 sterk heeft verbreid in West-Europa, wordt veroorzaakt door een bacterie. Eerst verschijnen er op de bast roestbruine plekken waar een stroperige vloeistof uit komt (bloeden). Onder een schijnbaar gezonde bast, gaat de aantasting door met als gevolg dat de boom gaat rotten. Omdat er nog geen ‘geneesmiddel’ is tegen de besmettelijke boomziekte, zijn de aangetaste bomen ten dode opgeschreven. Kappen is dan de enige oplossing, zeker als er meer bomen bij elkaar staan. “Bij een kastanje die solitair (alleen) staat, is het minder urgent.” Het kappen is nog niet afgerond, maar dat is volgens Van den Boogaart wel nodig. “Als een boom ziek is, kunnen de takken eruit vallen en dat kan gevaarlijke situaties voor passanten opleveren. Zover moeten we het niet laten komen.”
Volgens wethouder Jos van den Boogaart is er nog geen besluit genomen over de herplant van bomen. Bekend is dat jonge aanplant van kastanjebomen erg gevoelig is voor de ziekte. De wethouder sluit niet uit dat er mogelijk voor een andere boomsoort wordt gekozen. Van den Boogaart wil de omwonenden betrekken bij de keuze. Voor de vervanging is over een periode van 20 jaar een bedrag van 360.000 euro gereserveerd.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant