Afbeelding

Werk met een eigen ‘handtekening’

Kunst en cultuur 253 keer gelezen
BEUGEN – Of het nu een schilderij is, een porselein of glasgeblazen object, een hot- of marmersculptuur, maar ook digitale prints of I-pad-bewerkingen, alles van de hand van de veelzijdige Beugense kunstenaar Gerry Jilesen draagt ondubbelzinnig zijn heldere signatuur.

Die eigen stijl ontwikkelde de kleurrijke kunstenaar tijdens zijn opleiding aan de kunstacademie en gerenommeerde leerscholen in Duitsland, Tsjechië en Italië, als organisator van festivals, decorontwerper bij Joop van den Ende Theaterproducties, maar zeker tijdens zijn omzwervingen over de hele wereld.

[image=295362]

Gerry Jilesen (59) was wel eens gastexposant tijdens de Kunstroute in Sint Anthonis, maar nu is een ruime selectie van zijn werk lange tijd te bewonderen bij Grafipoint in Beugen. Een echte aanrader om te bezoeken, zeker in de komende kersttijd. Niet alleen voor kunstminnaars, maar ook voor scholieren en andere gezelschappen. Ter ondersteuning wil de op het oude nest neergestreken kunstnomade er ook lezingen houden.
“Vorig jaar kwam Gerry bij ons omdat hij met digitale prints wilde gaan experimenteren”, vertelt Patrick Beerkens van het Beugense printbedrijf. “We zijn er samen mee aan de slag gegaan en het is mooier en beter geworden. Het bewijs hangt hier aan de muur.”
Van het één kwam het ander en dat resulteerde in de expositie. Gerry Jilesen, die de ruime bovenetage omschrijft als “een prachtige plek om kunst te tonen”, onderbreekt de inrichting van zijn expositie graag voor een toelichting. De kunstenaar staat voor een totaalinrichting. Zo komt er op de ruwe betonnen vloer floor grafic, plakletters citaten zoals ‘A hatch to another world’. “En dat is mijn wereld”, zegt Gerry. Van eigen hand is zijn biografie in verhalen en beelden, maar alles draait natuurlijk om zijn tientallen te bewonderen kunstwerken. Zijn stijl neigt naar abstractie, maar het oog van de liefhebber ziet altijd herkenbare figuraties. Of het nu een imposant olieverfschilderij is, een motief op een in Florence gecreëerde Delftsblauwe vaas of een marmeren beeld, zijn bewondering voor het vrouwelijke lichaam is een repeterend thema. Net als zijn eigen kijk op het geloof. Er zijn complexe werken bij, die bevestigen dat de maker een meester is over zijn gereedschap.

[image=295363]

Behalve het opzienbarende staande drieluik, dat Gerry een centrale plek heeft gegeven, hangen er ook twee drieluiken aan de wand. Een ervan is een canvasprint met foto’s en geschilderde lagen, die de kunstenaar met penseelstreken een eigen gezicht heeft gegeven. “Ik ben een traditioneel geschoolde kunstenaar, maar ik ga nieuwe technieken zoals bewerken van digitale prints en I-pad tekenen niet uit de weg.” Ook laat Gerry hier toepassingen van mixed media zien. Veel van de getoonde werken zijn te koop en bijzonder is dat van de kunstenaar voor het eerst ook grafiek te koop is.
De expositie ‘A hatch to another world’ is van zondag 14 december tot en met 31 maart te zien bij Grafipoint, Laan de Wijze 20 in Beugen. Open: maandag tot en met donderdag van 8.30 tot 17.30 uur, vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur en zondag van 9.00 tot 12.00 uur. De opening is op 14 december om 15.00 uur. Voor een aparte afspraak bel de kunstenaar: 06-83551895.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant