Afbeelding

De kunst van het oud worden

Kunst en cultuur 68 keer gelezen
OVERLOON – “Als je echt oud wilt worden, en je wilt het prettig doen, dan moet je er jong mee beginnen”, het is geen ‘toverformule’ om oud te worden, maar het is volgens schrijver Marco van de Plasse uit Boxmeer misschien wel het gemeenschappelijke ‘gen’ van de ruim veertig 90-plussers waarvan hij het levensverhaal in een boek heef gebundeld.

De zonder uitzondering vóór 1925 geboren senioren openbaarden in het boek na indringende gesprekken met de auteur over de eerste veertig jaar van hun leven, in het bijzonder over de wederopbouw na Tweede Wereldoorlog. Een aantal van de 90-plussers etaleert bovendien mooie gedachten over ‘de kunst van het (heel) oud worden’.

[image=294667]

In een volgepakte filmzaal van het Oorlogsmuseum, met de 90-plussers op de voorste rijen, zag het boek ’Negentig+. Het verhaal en gezicht van een regio’ het daglicht. Het boek bevat 42 verhalen van 90-plussers uit het Land van Cuijk, neergeschreven door Marco van de Plasse. De schrijver bracht een eerbetoon aan zijn drie vrouwen: zijn moeder (inspiratiebron), echtgenote Anita (klankbord) en aan Else van der Sloot, die de hand heeft gehad in de karakteristieke portretten bij de verhalen. “Het is niet alleen een boek, maar een heel project met een tentoonstelling van de uitvergrote portretten en pareltjes van kleine filmpjes.”
Na de opening werd het heft stevig in handen genomen door De Theetantes. De vier dames brachten de ouderen in de zaal in vervoering met niet liedjes uit de oude doos, terwijl de goed geïnformeerde ‘first lady’ Anna zich als interviewtalent ontpopte met even subtiele als gevatte gesprekjes waarin ze de 90-plussers wist te verleiden tot uitspraken over ‘hoe het vroeger ging’. Met de sterke mevrouw Reijnen uit Rijkevoort, die al jong haar man verloor maar de boerderij als weduwe voortzette. Sjaan Verschuuren uit Oploo, de zeer kwieke Dora van Neerven die onder luid applaus nog even een dansje te beste gaf met Anna en Dina Weijers, de legendarische oud-caféhoudster uit Cuijk.
Mystery guest Emile Roemer, de Sambeekse voorman van de SP in de Tweede Kamer, vond het een hele eer dat hij het eerste boek mocht uitreiken aan Wim Hendriks, met 105 jaar de oudste van de 42 door Van der Plasse geportretteerden. “Ik heb vooraf stiekem een paar verhalen gelezen. De wilt niet weten wat voor een levenservaring deze mensen hebben. Het zou goed zijn als de jeugd hier kennis van zou nemen. Want hoe zit het met de waarden en normen die deze mensen hebben doorgegeven? Die missen we vandaag de dag. Dit boek draagt bij aan zelfreflectie.”
“Hè hè, dat is het dan. En dus is dit een moment om het te vieren”, sprak Anita van de Plasse, die de schrijver en tekenares een kunstwerk aanbod. Ze omschreef haar man als een doorzetter en iemand met “een niet aflatende bevlogenheid en om te vertellen over mensen”, terwijl ze Else van der Sloot complimenteerde met de opmerking “jij hebt hun een gezicht gegeven”.
Na de boekpresentatie spoedden de aanwezigen zich naar de voorste hal van het Oorlogsmuseum, waar van alle 42 90-plussers fraaie uitvergrote portretten met korte persoonsbeschrijvingen staan opgesteld. Ook zijn er enkele korte documentaire films te zien. Deze expositie loopt tot 1 mei 2015, waarna deze op andere locaties in het Land van Cuijk is te zien. Het boek (29,95 euro) dat met steun van de gemeenten Boxmeer, Cuijk en Mill en Sint Hubert tot stand is gekomen is te koop in regionale boekhandels.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant