Afbeelding

AB’90: ‘Argumenten staan bij ons voorop’

Politiek 37 keer gelezen
MILL – Toen Theo de Vet aankondigde een punt te willen zetten achter zijn imposante politieke loopbaan, dreigden de middenstanders zonder vertegenwoordiging in de gemeenteraad van Mill en Sint Hubert te raken. “Er werd driftig overlegd en omdat ik toen al iemand was die zijn mondje roerde, zeiden ze: dat moet jij gaan doen. Zo is het begonnen.”

Aan het woord is ondernemer Cees Berends die in 1989 op 43-jarige leeftijd met onder andere Gerlof Schaaf tot de grondleggers behoorde van de 25-jarige politieke groepering AB’90. “Tot in mijn eigen familie werd het afgeraden, maar ik heb toch doorgezet”, zegt Berends lachend. Hij toont een handgeschreven lijstje met elf namen, waarmee hij als eerste lijsttrekker de verkiezingen van 1990 in ging en een zetel veroverde.

[image=294120]

Werd de partij aanvankelijk nog afgeschilderd als ‘schoppers’, al snel werden ze serieus genomen en groeide de aanhang en werd een tweede zetel binnengehaald in 1994. “Wij kwamen met een alternatieve begroting. En in de discussie staan bij ons de argumenten voorop. Dat was toch wel nieuw in de Millse raad.” En toen in 1998 de partij van twee naar drie zetels klom, werd Cees Berends (68) eerste wethouder die namens AB’90 op het pluche belandde (1998-2002).
“Intussen hadden we al lang niet meer alleen aanhang in het bedrijfsleven. Steeds meer burgers sloten bij ons aan”, zegt Pieter Verstraaten (73). Hij voegde zich wat later bij de partij dan Berends, maar was wel bijna twintig jaar (1994-2013) raadslid, waarvan vier jaar fractieleider. De kwalificatie ‘rechts van het midden’ is volgens Berends dan ook niet van toepassing. Collega Verstraaten wijst op de actieve rol van Jos van den Boogaart (eerst raadslid, nu wethouder) en oud-raadslid Corné Kremers die AB’90 stevige terreinwinst bezorgden in Mill West.
Dat het vooral een ‘Millse partij’ is, dat moet de beide oud-raadsleden en bestuurslid Pieter van den Elzen (70) beamen. “De posities in onze gemeente zijn redelijk bepaald. Daarom zijn er nooit grote verschuivingen bij de verkiezingen.”
In 2010 veroverde de partij vijf zetels bij de verkiezingen, het voorlopig hoogtepunt, en werd Jos van den Boogaart na twaalf jaar raadslidmaatschap wethouder. Bij de jongste verkiezingen verloor de partij een zetel, maar mocht Van den Boogaart het wethouderschap voortzetten.
Een belangrijke reden dat AB’90 een stevige plek in het politieke spectrum heeft, is de eigen benadering. “Wij vinden dat beleid moet worden bepaald op basis van argumenten. Niet alles loopt zoals de partij wil, zoals de komst van de brede school, maar het huidige Centrumplan kent als basis het ‘Rondje rond de kerk’, en dat komt uit de koker van AB’90. Ook de verkoop van boerenland en bossen, evenals het stimuleren van samenwerking van verenigingen schrijven de partijbonzen graag op het conto.
Pieter van den Elzen wijst ook op het initiatief ‘Beter in meedoen’, een Wmo-project waarvoor zijn dochter Mayke (commissielid) zich inzet. “Zij is een van onze actieve jongere leden en zo hebben we er best veel. Dan kun je begrijpen dat we veel vertrouwen hebben in de toekomst.”
Een zelfstandige gemeente Mill en Sint Hubert, met een kwalitatief hoogwaardig ambtelijk apparaat met Cuijk en Grave, dat is voor de partij zeker een speerpunt voor de komende jaren. “Dat is wat wij willen en daar kun je niet half voor gaan.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant