Afbeelding

Raad Sint Anthonis akkoord met begroting

Politiek 6 keer gelezen
SINT ANTHONIS - De gemeenteraad van Sint Anthonis heeft vorige week donderdag unaniem ingestemd met de door het college van burgemeester en wethouders voorgelegde begroting voor 2015. Zowel de coalitiepartijen SAN en CDA als de oppositionele VVD konden zich in het plan vinden.

[image=293674]

Tijdens de marathonzitting van vijf uur (inclusief schorsingen) vroeg de VVD via een motie de vastgelopen samenwerking met Boxmeer te hervatten. De motie strandde omdat de coalitiepartijen SAN en CDA verdere intensivering niet zien zitten. Wel werden vier amendementen en twee moties van de coalitiepartijen aangenomen.
CDA-fractieleider Wilbert Egelmeers ziet Sint Anthonis ontwikkelen naar een ‘regiegemeente’, waarbij de gemeenten in plaats van uitvoerder bestuurder op afstand wordt. Verantwoordelijkheden en taken komen meer bij organisaties en burgers te liggen. Ad de Kort, zijn collega van SAN, sprak van “eigen inbreng van bewoners, eigen kracht en vitaliteit.”
CDA en VVD willen - ondanks een door het college aangekondigde bezuiniging - volwaardige biebs in Sint Anthonis en Wanroij open houden, wat door wethouder Roos Aben (SAN) werd toegezegd. “Voor 2016 en later gaan we nieuwe afspraken maken met BiblioPlus. We proberen samen met andere gemeenten op te trekken om te komen tot een nieuwe organisatie”, stelde de wethouder.
Het voorstel van het college om uit de Euregio te stappen werd door de voltallige raad teruggedraaid. Om de kosten niet te verhalen op de ambtelijke organisatie, wil burgemeester Marleen Sijbers kijken of Sint Anthonis als ‘adoptiegemeente’ van een collega-gemeente lid kan blijven.
Dat kleinere organisaties tegen onoverkomelijk hoge legeskosten voor hun evenement aanlopen, is de raad een doorn in het oog. Een motie van SAN en CDA om voor deze evenementen een lager tarief te hanteren, werd aangenomen (VVD tegen). Burgemeester Marleen Sijbers erkende dat “de reguliere tarieven voor een aantal evenementen grote consequenties kan hebben”. Ze beloofde deze tegen het licht te houden, waarbij ook de ‘doorlopende vergunning’ als mogelijke optie in beeld is.
De door het college voorgestelde verhoging van de OZB voor 2015 (2,0%) werd verlaagd tot 1,5%, omdat dit de landelijke CPB-norm is. De VVD ging niet mee met het amendement van SAN en CDA, omdat de liberalen de verhoging nog te fors vinden.
Verkoop van vrijkomende pachtgronden werd per motie geblokkeerd omdat hierover nog beleid moet worden vastgesteld. De raad vond unaniem dat er voorrang moet worden gegeven aan de verkoop van overig onroerend goed.
De door beide coalitiepartijen bij enkele amendementen voorgestelde dekking (taakstellende bezuiniging op de ambtelijke organisatie), werd door portefeuillehouder Sijbers als “erg moeilijk” bestempeld en afgeraden. Ze wees er op dat de afgelopen jaren al een forse efficiëntieslag was doorgevoerd. De raad volgde haar advies om de meerkosten te halen uit het overschot.
Oppositieleider Wouter Bollen (VVD) wees er op dat niet alle onderdelen van de begroting solide ogen. “We moeten ons niet rijk rekenen. We zien soms goed bedoelde voorstellen, maar zonder concrete cijfers.” Hij vindt dat er weinig richting wordt gegeven. “Soms wordt de kaasschaaf gehanteerd, maar is dat is weinig toereikend.” Dat er ondanks de toezegging nog geen ondernemersloket komt, noemt de VVD-leider teleurstellend. “Wij zien het als een investering en een kans. Nu staat de economie stil.” Wethouder Reijnen wees er op dat in overleg met SWO (gemeentelijke ondernemers) bekeken wordt wat er mogelijk is op de in aanbouw zijnde nieuwe gemeentelijke website.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant