Afbeelding

Project Merletcollege over WOII

Algemeen 43 keer gelezen
CUIJK - Nieuwsblad De Maas Driehoek en het Merletcollege in Cuijk gaan samen een project over de Tweede Wereldoorlog opzetten. De mooiste en meest originele verhalen krijgen uiteindelijk een prominente plek in de krant.

[image=278039]

Het project wordt uitgezet onder circa 150 derde klasleerlingen HAVO en VWO van het Merletcollege aan de Grotestraat in Cuijk. Het project wordt uitgewerkt door de leerling(e) zelf of in duo’s. “De Maas Driehoek heeft bijzonder veel aandacht besteed en besteedt eigenlijk nog steeds veel aandacht aan 70 jaar bevrijding in de regio. Daar sluit dit project natuurlijk prima bij aan”, aldus chef-redacteur Martijn Schwillens van De Maas Driehoek. “We hebben hierover contact gehad met Maurits de Boer van de sectie geschiedenis en die was ook direct enthousiast.”
Voor het project moeten de leerlingen zelf op zoek naar oorlogs- of bevrijdingsverhalen uit het Land van Cuijk, Gennep en Mook en Middelaar. “Maar er is verder geen goed of fout”, weet Schwillens. “Van een onderduiker in een boerderij in Haps tot de deportatie van Cuijkse joden of de Duitse inval in Gennep: Alles is goed. Enige eis is dat het verhaal is gebaseerd op een gebeurtenis of persoon uit deze regio. Wel zal er gelet worden originaliteit. Een onbekend verhaal maakt nu eenmaal meer kans om te winnen dan een verhaal dat al meerdere keren is verteld of gepubliceerd.”

Tip
“De leraren hebben de kinderen al geholpen met waar zij terecht kunnen voor hun speurwerk”, vervolgt Schwillens, “maar de verhalen liggen soms letterlijk voor het oprapen. Soms kan navraag bij eigen opa’s en oma’s, kennissen, buren en familie al wonderen doen. In die zin laten we ons ook graag verrassen.”

Beloning
De leerlingen krijgen van hun leraar geschiedenis een punt voor hun verhaal, maar een extra beloning volgt voor de drie meest originele verhalen. “Die worden namelijk met een foto van de leerling(en) gepubliceerd op een speciale ‘oorlogspagina’ in de krant van dinsdag 9 december en op onze nieuwssite Kliknieuws, zodat ze het gemakkelijk kunnen delen met vrienden en familie op Facebook en Twitter. Verder krijgen ze nog een oorkonde voor in hun portfolio dan wel latere CV.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant