Afbeelding

'Italië als voorbeeld voor Land van Cuijk'

Algemeen 30 keer gelezen
BOXMEER - De provincie Noord-Brabant en de Noord-Italiaanse regio Emilia Romagna gaan samenwerken op het gebied van agrofood en innovatie in de agrarische sector. Dit zijn de twee partijen overeengekomen tijdens het werkbezoek van een Brabantse delegatie aan Italië.

[image=218950]

De Italiaanse regio werd vorige week bezocht en de Boxmeerse wethouder Erik Ronnes maakte [namens het Land van Cuijk] deel uit van deze delegatie. Het bezoek stond in het teken van kennismaking en kennisuitwisseling. Zowel in Brabant als in Emilia Romagna worden veel agrarische producten geproduceerd en verhandeld.

'Voorbeeldgebied'
In Brabant is agrofood de tweede economische pijler en voor de gemeenten in het Land van Cuijk één van de speerpunten voor strategische ontwikkeling de komende jaren. Ook in de regio Emilia Romagna, is het een belangrijke economische factor. Ronnes: ‘Het is een heel interessant voorbeeldgebied voor ons, maar ook omgekeerd. Vanwege de uitdagingen op het gebied van agrofood, de bijbehorende aanpak rond meerwaardecreatie en maatschappelijke acceptatie, en de rol van de overheid hierin. Het zijn allemaal onderwerpen waaraan wij hier in het Land van Cuijk ook flink aan de weg timmeren’.

Samenwerking
Gespreksthema’s tijdens het werkbezoek waren samenwerking in de keten; verwaarding binnen de keten en de werking van het certificeringsysteem van de Parmaham en Parmezaanse kaas. Verder is besproken hoe men in Emilia Romagna omgaat met omgevingsfactoren van veehouderijen (geur, overlast en gezondheidsvragen). Gedeputeerde Yves de Boer (RO): ‘Wij zijn goed in het efficiënt produceren van veilig voedsel voor een grote internationale markt. In Emilia Romagna weten ze hoe ze voedsel moeten produceren met een wereldwijde brand. Denk maar aan de Parmaham en de Parmezaanse kaas. We kunnen dus veel van elkaar leren.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant