Afbeelding

Heel Sambeek op de been

Algemeen 81 keer gelezen
SAMBEEK – “Vrijheid is een groot goed en niet iets dat je zo maar cadeau krijgt. Je moet er aan werken en hier zelf een bijdrage aan leveren. Respect en verdraagzaamheid zijn daarbij sleutelwoorden”, gevleugelde woorden die Jan Hooiveld zaterdag sprak aan de voet van de kerktoren in Sambeek. Hij trad op als presentator tijdens de drukbezochte bevrijdingsfestiviteiten in het Maasdorp.

[image=292236]

De warmste oktoberdag ooit gemeten in Nederland, met een stralende zon tegen de blauwe lucht, gaf extra glans aan de feestelijke herdenking dat de laatste Duitse bezetter hier 70 jaar geleden werd verdreven. Na een optocht met historische militaire voertuigen, oldtimers en versierde fietsen en een moment van bezinning en kranslegging bij het monument voor drie gevallenen, nodigde een trotse Jan Hooiveld zijn dorpsgenoten uit voor wat hij noemde “een zinvol middag- en avondprogramma”, dat tot stand was gebracht in Sambeek, “met zijn positief leefklimaat en hechte verenigingsleven”.
Veel inwoners stapten de kerktoren binnen, om de expositie van Sambeeks Heem over de plaatselijke oorlogshistorie te bewonderen, om vervolgens massaal de fiets te bestijgen voor een informatieve en leuke oriëntatietocht.
Bezoekers die afdaalden in de voormalige schuilkelder van het vroegere klooster van de Redemptoristinnen hoorden van Gerard Everink het verhaal over de noodlottige dag 29 september 1944, toen hier twee ‘rode nonnen’ de dood vonden en negen zusters gewond raakten door een Duitse granaatinslag. Een gedenksteen in de kelder verwijst naar de ramp. Met de nodige inbeelding speelden enkele tonelisten het drama na. Ook bij de romp van de windmolen waren enkele figuranten in de weer om te vertellen over de beschadiging van de molen (afgebrand na beschieting) en de strenge controle op illegaal malen in de oorlogsjaren.
Groepjes fietsers toerden richting het sluizencomplex om ter hoogte van de Sambeekse uitwatering uitleg te krijgen bij een door technische kenners opgeworpen gevechtsopstelling uit de Tweede Wereldoorlog. Een stukje verder, bij de oprit naar het sluizencomplex kon een kijkje worden genomen in de voormalige atoomschuilkelder. De kelder, die in 1980 tijdens de Koude Oorlog werd gebouwd, bood onderdak en bescherming aan 54 sluiswachters. Want, zou er een oorlog uitbreken, dan moesten munitie- en marineschepen de Maas kunnen blijven gebruiken als vaarweg. Het is er nooit van gekomen want na de Glasnost werd het ontmanteld.
Het Sambeekse bevrijdingsfeest werd ‘s avonds afgesloten in ‘de Elsenhof’, met interessante presentaties en toepasselijke muziek van Semper Unitas.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant