Afbeelding

Merletcollege neemt VMBO in Cuijk op de schop

Algemeen 96 keer gelezen
CUIJK - Het Merletcollege in Cuijk gaat het VMBO-onderwijs volledig op de schop nemen. De maatregelen zouden intern al langer bekend zijn, maar niet naar buiten zijn gebracht omdat de gemeenteraad toen nog een definitieve keuze moest maken over de nieuwbouwlocatie van de school. Rector Paul Metzemaekers erkent dat het VMBO in Cuijk ‘zoals overal in het land’ aan de vooravond van diverse wijzigingen staat, maar geeft aan dat de maatregelen ‘geen gevolgen hebben voor het aantal vierkante meters van de nieuwbouw’.

[image=291864]

Medewerkers van de school en andere ingewijden stellen echter dat de maatregelen ‘die in februari zijn gepresenteerd’ wel degelijk grote gevolgen hebben. Zo zouden in ieder geval Metaaltechniek en Zorg en Welzijn en mogelijk ook Horeca in Cuijk gaan verdwijnen. Hierdoor zou voor het VMBO op de nieuwe locatie geen 1000 vierkante meter maar nog slechts 300m2 nodig zijn. “Het totaal aantal vierkante meters van de nieuwe school is gerelateerd aan het aantal leerlingen. De school wordt gebouwd voor 1200 leerlingen en daar gaan we nog steeds van uit”, stelt Metzemaekers. “Maar mocht de school [door verdere daling] voor 1100 leerlingen nodig zijn, dan kunnen we dat aanpassen zolang de bouw zich nog in de planfase bevindt.”

‘Afkalving’
Binnen de VMBO-afdeling wordt echter niet van ‘vernieuwing’ maar over ‘afkalving’ van het onderwijs gesproken. Zo is intern al bekend dat de theoretische leerweg (‘een veralgemenisering’) behouden blijft, maar specialismen (Metaaltechniek, Zorg en Welzijn, et cetera) gaan verdwijnen ‘omdat de leerlingenaantallen voor het VMBO in Cuijk en Mill drastisch blijven afnemen’. “Die veranderingen zijn al dan niet toevallig intern aangekondigd net voordat de gemeenteraad een besluit moest nemen over de nieuwe locatie”, aldus een medewerker van de school, die niet langer wil zwijgen uit zorgen over de toekomst voor het VMBO-onderwijs in Cuijk.
De veranderingen zijn, zo leert navraag bij diverse politieke partijen, tot op heden niet gecommuniceerd met de lokale politiek. Metzemaekers is van mening dat mensen van de maatregelen op de hoogte hadden kunnen zijn ‘omdat ik al twee jaar aangeef dat we goed naar de toekomst van het VMBO in Cuijk moeten kijken en ik hier in een opiniestuk ook uitvoering over geschreven heb’. “Bovendien gaat het om wijzigingen die overal in het land gaan worden toegepast en die drie jaar geleden al [door de Ministerie van Onderwijs] aangekondigd zijn. Maar laat duidelijk zijn dat het streven blijft om het VMBO in de volle breedte in Cuijk te kunnen blijven aanbieden.”
Onzin, verzekeren ingewijden. Want uit gesprekken met medewerkers is op te maken dat een bundeling van het techniekonderwijs in de nieuwbouw in Cuijk ‘een half jaar geleden al in de ban is gedaan’. Aanvankelijk zou het VMBO, dat al jaren een daling in het aantal leerlingen kent, een paar jaar hersteltijd krijgen. Dat plan werd vervolgens begin dit jaar weer geschrapt.

[image=268954]

Samenwerking
Metzemaekers geeft die plannen voor het VMBO niet toe, maar geeft wel aan dat het VMBO-onderwijs in de regio problemen kent. “Het wordt lastig om bouwtechniek overeind te houden op verschillende locaties”, erkent hij. “In Mill zit er een krimp van 50 procent aan te komen voor techniek en op het Elzendaalcollege in Gennep is bouwonderwijs al gestopt. Daarom zijn we gesprekken gestart met Metameer en het Elzendaalcollege om te kijken hoe we in de toekomt beter kunnen samenwerken. ROC Nijmegen wil nieuwbouw realiseren op de Health Campus (bij Maasziekenhuis, red.); dan zou je er aan kunnen denken om Zorg en Welzijn in Boxmeer aan te bieden en techniek ergens anders. Laat duidelijk zijn dat er sowieso nog niet over exacte locaties is gesproken.”

Meer over de maatregelen en de mogelijke politieke gevolgen in nieuwsblad De Maas Driehoek van dinsdag 14 oktober.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant