Afbeelding

Burger Cuijk mag meepraten over begroting 2015

Politiek 12 keer gelezen
CUIJK - Het college van B en W van de gemeente Cuijk heeft de Programmabegroting 2015 aangeboden aan de gemeenteraad. De raad behandelt de begroting op maandag 10 november. Cuijk moet structureel 1,3 miljoen euro bezuinigen. Burgers en ondernemers worden uitgenodigd om tijdens een themabijeenkomst mee te praten over de bezuinigingen.

[image=277958]

Tijdens de behandeling van de Kadernota 2015 in juni, heeft de gemeenteraad besloten om jaarlijks gemiddeld € 1,3 miljoen minder te gaan uitgeven. Dat is nodig om ervoor te zorgen dat de gemeentelijke inkomsten en uitgaven in evenwicht blijven. Gedurende de afgelopen maanden heeft het college onderzocht hoe deze bezuiniging kan worden bereikt. Dit onderzoek heeft geleid tot een lijst met bezuinigingsvoorstellen. Van sommige voorstellen zullen inwoners in eerste instantie en op kortere termijn niets of weinig merken. Daarbij kan worden gedacht aan bijvoorbeeld het bezuinigen op de gemeentelijke organisatie, het schrappen van enkele kleinere investeringen, het herzien van onderhoud van wegen en groen en de aanpassing van openbare verlichting. Andere voorgestelde maatregelen hebben meer en direct invloed op inwoners, verenigingen, instellingen et cetera. De voorgestelde sluiting van het consultatiebureau in Haps bijvoorbeeld. Maar ook de bezuiniging op subsidies kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld de bibliotheek of Welzijnsorganisatie Radius. Daarnaast wordt ook naar andere opties gekeken, bijvoorbeeld de mogelijkheid van het overdragen van het beheer en onderhoud van vooral de buitensportaccommodaties aan verenigingen. Het college wil hierover in overleg gaan met verschillende verenigingen.

Transities
Op een aantal werkvelden stelt het college voor om geen bezuinigingen door te voeren. Allereerst wordt niet bezuinigd op de drie transities: WMO, Jeugdzorg en Participatiewet. Ook is er voor gekozen om de instellingen die betrokken zijn bij de drie transities, de eerste twee jaren niet met bezuinigingen te confronteren. Daarnaast worden de lasten voor de burgers niet extra verhoogd, maar alleen geïndexeerd, waarmee Cuijk een gemeente blijft met één van de laagste OZB-tarieven in Nederland.

Pakket
Op de totale bezuigingstaakstelling kunnen op voorhand twee meevallers worden verrekend: de uitkomst van de meicirculaire en de besparing op de CAO. Daardoor moet er gemiddeld nog circa € 900.000 worden omgebogen. Met het in beeld brengen van de bezuingingsopties, heeft het college een ruim pakket gepresenteerd, dat in 2017 en 2018 oploopt tot respectievelijk € 1,2 en € 1,3 miljoen. Op deze manier heeft de gemeenteraad de ruimte om keuzes te maken in het voorliggende pakket. Helaas wordt de taakstelling voor 2015 niet gehaald en zal er – bij handhaving van het totale pakket – een tekort ontstaan van circa € 600.000. Dit tekort zal worden gedicht vanuit de reserves van de gemeente. Het college kiest ervoor om voor het jaar 2015 niet nog meer bezuinigingen door te voeren, omdat in 2016 er sprake is van een klein tekort, terwijl 2017 en 2018 – bij handhaving van het totale pakket aan opties – een jaarlijks overschot laten zien van circa € 700.000. Als de raad ervoor kiest om in dit pakket te schrappen tot de oorspronkelijke taakstelling, dan is het overschot in de jaren 2017 en 2018 ruim € 200.000.

Themabijeenkomst
Uiteindelijk beslist de gemeenteraad op 10 november over de door het college voorgestelde bezuinigingen. Omdat de gemeenteraad een zo volledig mogelijk beeld wil hebben van de gevolgen van de bezuinigingsvoorstellen, organiseert de raad een themabijeenkomst. Deze vindt plaats op maandag 27 oktober vanaf 20.00 uur in het gemeentehuis. De raad wil graag weten wat inwoners, verenigingen, instellingen et cetera vinden van de voorgestelde bezuinigingen. Over de opzet van de themabijeenkomst en de wijze waarop u zich kunt aanmelden om het woord te mogen voeren, wordt u over twee weken via de gemeentepagina (in De Maas Driehoek) geïnformeerd.
De Programmabegroting 2015 is te raadplegen via http://www.cuijk.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant