Afbeelding

WMO: 'Menselijke maat moet leidend zijn'

Politiek 49 keer gelezen
CUIJK - De Cuijkse gemeenteraad heeft afgelopen week ingestemd met het beleidsplan voor de WMO. Toch zijn er zorgen: Over de druk op vrijwilligers, aanbesteding en communicatie. “De menselijke maat moet leidend zijn”, vinden alle partijen. De SP stemde als enige tegen.

[image=289926]

Een dreigend sociaal isolement, schijnverzekeringen, onduidelijkheid bij WMO-aanvragen en geen hulp meer bij de boodschappen: Raadslid Ton Lobbe van de SP lepelt wat voorbeelden op waarom zijn partij ‘betwijfelt of het wel goed komt’. En dus stemt de SP, na een twee uur durend debat, als enige tegen het raadsvoorstel dat dient als blauwdruk voor de uitvoering van de WMO-taken door de gemeente(n).

‘Positieve insteek’
Fractievoorzitter Helma Pluk (Algemeen Belang Cuijk) gaat, zoals ze het zelf verwoordt, ‘liever uit van een positieve insteek’. “Ik durf met droge ogen te beweren dat het merendeel van de zaken goed gaat.” Maar zorgen heeft ABC ook. “Hebben we genoeg vrijwilligers en mantelzorgers? En we moeten oog houden voor de individuele casussen en zorgen voor een vangnet als het misgaat. Maatwerk dus en eventueel wijkteams.”
Ook Silvia Derks (PvdA) denkt er zo over: “Mensen die de aanbesteding doen (gemeente Oss doet namens Land van Cuijk en andere gemeenten in Noordoost-Brabant aanbesteding, red.), moeten niet financieel het onderste uit de kan willen halen, maar de menselijke maat hanteren. Mensen dus die durven te vragen ‘of het wel écht goed gaat’, zodat direct actie ondernomen kan worden als het mis dreigt te gaan.” Dat vindt ook Liesbeth van Heeswijk (VVD): “De personen die het straks moeten doen, hebben de sleutel tot het succes in handen.”

Communicatie
Alle partijen in de Cuijkse raad willen daarom dat er geïnvesteerd wordt in communicatie. “WMO-consulenten moeten duidelijkheid bieden”, meent D66’er Hans Kerskes, die van wethouder Jos Nielen een voorstel verwacht hoe de WMO straks wordt gemonitord. “Zodat de raad snel kan ingrijpen en bijsturen”, aldus Henk Siroen (PLC). En bij dat duidelijke en eerlijke verhaal hoort volgens CDA-raadslid Ans van Zeeland tevens een ‘cultuuromslag’. “Het is in die zin ook een transitie van de maatschappij. We gaan van een zorgstaat naar een participatiesamenleving, maar wij hebben er alle vertrouwen in dat deze cultuuromslag gemaakt zal worden.”

'Delen zorgen raad'
WMO-wethouder Jos Nielen (CDA) is blij dat de Cuijkse gemeenteraad vertrouwen heeft in het beleidsplan voor de WMO. “Maar wij delen de zorgen die de raad heeft”, aldus Nielen. “We hebben nog een flink traject te gaan tot 1 januari, maar we zetten er vol op in dat het dan geregeld is zoals het geregeld moet zijn”, vervolgt Nielen, die aangeeft dat schrijnende individuele gevallen bij het Cuijkse gemeentebestuur bekend zijn. “We zijn op dit moment aan het bekijken hoe we hier mee om moeten gaan.” Nielen geeft aan dat de aanbesteding van de zorg via de gemeente Oss verloopt. “Want aanbesteden is een vak apart. Daarom doet Oss dat namens twaalf gemeenten. Maar de raad heeft altijd het laatste woord”, verzekert hij.
Sociale wijkteams noemt hij ‘geen doel maar een middel’. “Want we kennen ook voorbeelden waarbij het met sociale wijkteams niet goed gaat.” En tot slot: “Uiteraard verliezen we vrijwilligers niet uit het oog.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant