Afbeelding

Takendiscussie Grave gaat twee kanten op

Politiek 34 keer gelezen
GRAVE - Vier bijeenkomsten heeft de gemeenteraad van Grave gepland om met burgers in de dorpen en wijken van gedachten te wisselen over de bezuinigingen die in Grave noodzakelijk zijn om een tekort van één miljoen euro te slechten.

[image=289924]

Het concept is alle avonden hetzelfde: Een raadslid doet samen met een gespreksleider de inleiding en bespreekt ingekomen suggesties. Er is één miljoen euro tekort op de begroting van 28 miljoen. ‘Waar moeten we voor gaan en wat kunnen we beter niet meer doen?’, is de vraag van de Graafse raadsleden.

Twee kanten
Er wordt gesproken over bezuinigingen op welzijn, sportverenigingen, cultuur, evenementen financieren samen met de horeca, maar ook over ’minder straatverlichting’ of ‘plantsoenen door burgers laten bijhouden’. Mogelijkheden voor extra inkomsten worden zijdelings genoemd: “Meer nieuwbouw en invoeren van toeristenbelasting.”
Maar mocht de raad of het college verwachten dat burgers de oplossing helemaal bij zichzelf zoeken, dan komt men bedrogen uit. “Met een subsidietje minder zullen we er niet komen”, is de teneur van de discussie. De gemeente Grave moet naar zichzelf kijken. Kritisch zijn de insprekers over het kiezen voor dure externe adviseurs en over de financiën van bouwplan Wisseveld.

[image=289925]

Herindeling
In Escharen zijn bezoekers opvallend eensgezind: “Gemeentelijke herindeling is noodzakelijk om het financiële probleem structureel op te lossen.”
Burgemeester Lex Roolvink houdt zich opvallend afzijdig tijdens de bijeenkomsten in Gassel, Velp en Escharen. “Het is een bijeenkomst waar raadsleden in gesprek gaan met bewoners. Het is een politieke discussie over hoe we kunnen bezuinigen. Mijn verantwoordelijkheid ligt elders en komt later”, zegt hij.
Gisteravond (maandag) vond de afsluitende bijeenkomst plaats in Catharinahof in Grave.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant