Afbeelding

Klokken luiden voor bevrijding Sint Anthonis

Opmerkelijk 121 keer gelezen
SINT ANTHONIS - Hoewel het er lange tijd naar uit zag dat in de gemeente Sint Anthonis de viering van 70 jaar bevrijding ongemerkt voorbij zou gaan, wordt daar vandaag alsnog aandacht aan besteed. Een goed gekozen dag, want juist op 25 september 1944 trokken de laatste bezetters weg en rolde een lange colonne van geallieerde voertuigen Oploo en Sint Anthonis binnen.

Niet dat toen de oorlog ten einde was, want toen begon de strijd om de bevrijding van Overloon met Westerbeek-Oploo-Sint Anthonis als geallieerd front. Die strijd werd pas op 14 oktober beslecht en pas toen konden de inwoners van Stevensbeek en in het zuiden van Westerbeek zich bevrijd voelen.

[image=289735]

Omdat op 25 september rond 17.00 uur de bevrijders arriveerden, heeft wethouder Pierre Reijnen de parochies in de gemeente gevraagd rond dat tijdstip de klokken te luiden, ook om de slachtoffers die in de oorlog vielen te herdenken.
Namens pastoor Van der Sluijs heeft Gérard Hendriks de kosters van de kerken in de gemeente opgeroepen om de klokken te luiden. "Vandaag is het 70 jaar geleden dat de voormalige gemeente Oploo, St. Anthonis en Ledeacker werd bevrijd. Die dag werd Kolonel Silvertop door twee Duitse gevechtswagens op de hoek Lepelstraat en Perdshemel doodgeschoten. In 1984 werd, in aanwezigheid van twee Engelse gasten, door de gemeente veel aandacht besteed aan 40 jaar bevrijding. Herdenken is passend. Zeker bij 70 jaren. Daarom het verzoek om vanmiddag om vijf uur de kerkklokken te luiden uit respect voor alle getroffenen in Oploo, St. Anthonis, Ledeacker en Westerbeek."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant