Afbeelding

Oorlogsmuseum Overloon gaat renoveren

Zakelijk 314 keer gelezen
OVERLOON - Aan de vooravond van de 70-jarige herdenking van Market Garden maakt het Oorlogsmuseum in Overloon zijn renovatieplan bekend. Daarin staat een modern educatieplein centraal, speciaal voor de ontvangst van schoolklassen. Die jongeren blijven een belangrijke publieksgroep voor het museum, dat met deze plannen zijn zelfstandig voortbestaan wil borgen.

[image=288183]

De blik van het museum richt zich na de vernieuwing met name op Nederland in de periode 1939-1945. Speciale aandacht gaat daarbij uit naar het verhaal van Brabant in de Tweede Wereldoorlog. Voor deze vernieuwingsoperatie gaat het museum samenwerken met andere musea en archieven, zowel in de provincie als daarbuiten.

Boodschap
‘Overloon’ was het eerste oorlogsmuseum in Nederland en opende in 1946. Tegenwoordig bezoeken jaarlijks ongeveer honderdduizend mensen het Brabantse museum, dat ook aan nieuwe generaties wil uitleggen hoe de Tweede Wereldoorlog kon ontstaan en waartoe die heeft geleid. Daarbij is veel aandacht voor parallellen met de wereld van vandaag, zodat jongeren zich bewust worden van de vrijheid waarin zij leven en hoe kwetsbaar die is. Directeur Erik van den Dungen: “We hebben enorm veel zin in deze nieuwe fase. Op een aansprekende manier gaan we een wezenlijk deel van onze geschiedenis levend houden. Want het is belangrijk, zeker in tijden zoals nu, om uit te leggen hoe de Tweede Wereldoorlog kon ontstaan. En ook wel hoe je misschien kunt bijdragen om herhaling te voorkomen. Want dat is de kern van onze boodschap. Een geweldige uitdaging voor ons museum!”
Met de grote renovatie sluit het museum aan bij de manier waarop jongeren met elkaar communiceren. Die aanpak vraagt om nieuwe exposities en het gebruik van eigentijdse techniek, waaraan in het renovatieplan ruim aandacht is besteed.

Slag bij Overloon
Eerder dit jaar begon het museum al met de vernieuwing, toen een paviljoen over de Slag bij Overloon in gebruik werd genomen. Dit paviljoen staat model voor de richting die het Oorlogsmuseum inslaat, omdat het niet alleen ingaat op de militaire operaties, maar met name ook op de gevolgen daarvan voor de Nederlandse bevolking. Bovendien haakt het paviljoen aan bij de internationale Liberation Route, die sterk in ontwikkeling is en waarop het museum een centrale plaats inneemt.

Planning
De renovatie is in vijf stappen opgedeeld. De eerste fase start naar verwachting eind 2014. Tijdens de werkzaamheden blijft het museum gewoon open. De totale investering bedraagt ongeveer vijf miljoen euro en voor een deel van dit geld moeten nog investeerders worden gevonden. Het museum gaat op zoek naar mogelijke partners, zoals cultuurfondsen. De verbouwing start met de realisatie van het educatieplein, dat het wat verouderde documentatiecentrum vervangt. In het voorjaar van 2016 moet dit gedeelte klaar zijn en dan kunnen de eerste schoolgroepen er terecht.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant