Afbeelding

5G: Dringen om vijf promotieplaatsen

Voetbal 31 keer gelezen
BOXMEER - Met maar liefst vijf beschikbare promotieplekken, kent de vijfde klasse G niet twee of drie maar ineens acht à negen kanshebbers op promotie naar de vierde klasse. Grootste titelkandidaat is Excellent, maar ook Estria en HBV beloven een goed seizoen voor de boeg te hebben. De Zwaluw gaat de uitdaging niet uit de weg.

[image=287461]

De derde, vierde en vijfde klasse worden met ingang van het seizoen 2015-2016 uitgebreid naar veertien teams. Hierdoor promoveren komend seizoen de nummers één, twee en drie rechtstreeks en strijden de periodekampioenen in een onderlinge competitie om een promotieplaats. De nummers twee uit de nacompetitie spelen tegende kampioenen van de zesde klasse om een plaats in de vierde klasse. Om de tombola compleet te maken strijden deverliezers (derde) uit de nacompetitie met de periodekampioenen in de zesde klassen om extra promotieplaatsen. Afgaande op de voorbije seizoenen betekent dit ongetwijfeld dat zo’n acht tot negen ploegen tot het einde van het seizoen meedoen om promotie

Twee maten
Afgelopen week werd bekend dat de KNVB de promotieregeling voor zesdeklassers invoerde. Dit om de clubs in de kelder van het amateurvoetbal toch enige uitdaging te verschaffen. Dick Regeling, voor het derde jaar trainer bij De Zwaluw in Oeffelt, zag de wijzigingen met lede ogen aan. “Ik vind dat er nu met twee maten gemeten wordt. Doordat de zesdeklasser nu promotiekansen krijgen, lopen clubs de kans na de laatste vcompetitiewedstrijd nog weken door te moeten voetballen.” Het feit dat de vijfde klasse straks het laagste niveau is, vormt een stimulans voor de teams. “Elke vijfdeklasser met een geschikte selectie zou volgens mij de ambitie moeten hebben om te promoveren naar de vierde klasse”, zegt de ervaren trainer.

Onvoorspelbaar
Hoewel de promotiekans komende competitie bovengemiddeld is, acht de Nijmeegse trainer het lastig een voorpelling te doen over de kandidaten voor een vierderklasserschap. “De opdracht bij de eerste drie eindigen en of een priodetitel te pakken is niet eenvoudig. Zeker gezien het aantal derby’s dat er in de vijfde klasse G gespeeld wordt. Juist in deze wedstrijden is de uitslag vaak onvoorspelbaar. Ik verwacht dat er straks geen peil op te trekken is.”
De klasse 5G veranderde na het vorige seizoen sterk van samenstelling. Vianen Vooruit (kampioen) en Heijen (nacompetitie) promoveerden. Onderin viel het doek voor SIOL terwijl GVV’57 in een andere klasse werd ingedeeld. In de plaats kwamen promovendi SC Sint Hubert, VIOS’38, Sambeek, Toxandria en HRC’27. “Ik weet dat Sambeek zich aardig versterkt heeft maar van de overige tegenstanders weet ik bitter weinig”, aldus Regeling.

[image=287459]

Kansen
De Zwaluw wordt door insiders genoemd als kandidaat voor promotie. Regeling verschuilt zich niet: “We hebben de afgelopen seizoenen ook laten zien dat we een woordje mee kunnen spreken. De ambitie is er bij ons in Oeffelt zeker. De selectie heeft ook uitgesproken voor een plaats in de vierde klasse te willen strijden. Het woord is er. En nu is het zaak dat we woord en daad bij elkaar voegen.”
Met de blauwwitten uit Oeffelt dient dus rekening gehouden te worden. Dat beaamt de beminnelijke trainer, die ook de beperkingen van zijn ploeg kent. “We hebben geen al te brede selectie. We moeten gevrijwaard blijven van schorsingen en blessures.Als ons dat lukt, kunnen we een woordje meespreken. Vorige week liepen we de eerste tegenslag op. De bekerwedstrijd tegen Achates werd afgeast en tijdens de trainer kwam mijn eerste keeper (Stijn Janssen) ongelukkig terecht. Hij brak een botje en is voorlopig uitgeschakeld. Erg jammer voor Stijn en voor de ploeg. Dat soort problemen moeten we niet teveel krijgen.”

Programma vijfde klasse G:
-DSV - Excellent
-VIOS'38 - Fiducia
-De Zwaluw - Sambeek
-Gassel - HRC'27
-Toxandria - Estria
-HBV - SC Sint Hubert
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant