Afbeelding

Pastoor Roland Kerssemakers neemt afscheid

Religie 332 keer gelezen
SINT ANTHONIS – Vorige week pakte pastoor Roland Kerssemakers in Sint Anthonis zijn koffers om plaats te maken voor zijn opvolger, deze week mag hij het 60-jarig huwelijk van zijn ouders mee vieren en na twee weken rust vliegt hij op 21 september naar Chili, om daar twee jaar zielenzorg te verrichten in een grote wijk van de hoofdstad en metropool Santiago. “Ja, ik heb Spaanse les gehad. Ik ga de missen ook in het Spaans doen.”

[image=287451]

Zijn werk in Sint Anthonis zit er dan bijna op, zijn agenda is nog niet leeg. “Ik doe nog een aantal dingen, maar alles staat nu wel in het teken van het afscheid. En dat vervult me met weemoed”, zegt de 59-jarige pastoor. Zondag is het sluitstuk met een eucharistieviering in Sint Anthonis. “In een aantal situaties zitten de verhoudingen vast. Daarom denk ik dat het goed is dat ik plaats maak voor iemand die onbevangen is.” Hij erkend grif dat er pijnlijke momenten zijn geweest, maar ook momenten van plezier. “Het is een vertrek met gemengde gevoelens maar ik hoop wel iets te hebben kunnen betekenen.”
De ruim vijf jaar geleden aangetreden pastoor erkent dat zijn ‘missie’ in de parochie Maria, Moeder van de Kerk onvoltooid is. “Het klopt, na de fusie van de deelparochies is er een proces in gang gezet en dat is nog lang niet af.”

Commotie
De commotie over de opdracht die hij van het bisdom had meegekregen – een fusie van 14 parochies tot grote parochie én de sluiting van een aantal kerken - is hij niet vergeten. “De fusie is geslaagd maar voor de kerksluiting was er weinig draagvlak. Daar hebben we pas op de plaats gemaakt.” Toch voorzien de pastoor dat binnen vijf tot tien jaar een aantal kerken binnen de megaparochie de deuren zal sluiten. “Ik begrijp dat ieder dorp zijn eigen identiteit heeft en dat een eigen kerkgebouw daar deel van uitmaakt. Maar als ik het geheel overzie, moet er iets gebeuren. Anders redden we het niet.” Pastoraal blijft het krap (1 pastoor, 2 kapelaans), vrijwilligers zijn schaars en vergrijzen en financieel schrijft de megaparochie rode cijfers. In 2013 bedroeg het tekort ruim 300.000 euro. Welke kerken dicht gaan, dat kan hij niet zeggen. “Het komt er op neer dat elke deelparochie zijn eigen balans moet opmaken.”
In vergelijking met De Kempen, waar hij eerder pastoor was, heeft Kerssemakers in het Land van Cuijk een ander soort Brabander gezien. “In de Kempen zijn de mensen gemakkelijker, hier zijn ze vasthoudender. Als je wilt dat de kerk moet bewegen, kost het veel meer moeite.” De starre houding zag hij de afgelopen jaren ook vaak terug in de kerkdiensten. “Ik houd van meer beweging en meer emotie. Voor mij moet de kerk leven.”
Kerssemakers onderschrijft de woorden van Rens Hendriks, de voorzitter van het parochiebestuur, die een grotere inbreng en inzet van parochianen zou willen zien. “Als je het geloof wilt delen met elkaar, moeten de mensen letterlijk bezield zijn. Want wat heb je aan een pastoor zonder geloofsgemeenschap?”
De vertrekkende pastoor ziet een aantal ‘goede impulsen’ en ‘lichtpuntjes’ zoals de vormsels en heeft goede hoop dat deze de komende jaren verder worden uitgebouwd. Kerssemakers is er stellig van overtuigd dat de kerk gaat overleven, ook als de geloofsgemeenschap kleiner en het aantal geopende kerken minder talrijk is. Hij noemt dit de ontwikkeling van volkskerk naar keuzekerk. “Je kiest bewust voor het geloof, voor Jezus Christus.”
De ontwikkeling naar een nieuwe, gezonde kerkparochie staat volgens de pastoor pas in de beginfase. Maar zijn opvolger, Norbert van de Sluis (55), kan nu wel gaan bouwen op het fundament dat de afgelopen jaren is gelegd. “Toen ik hier kwam, was er niets. Nu is er een parochie, betrokken bestuur en een vitaal parochiecentrum. En het pastorale team wordt uitgebreid met een pastoraal werkster. Het is geen gespreid bedje, maar er staat nu wel een organisatie.” Bovendien is zijn opvolger ‘verlost’ van de dekenale taken, want Van der Sluis is uitsluitend pastoor.
De afgelopen tijd heeft Kerssemakers opvolger Van der Sluis bijgepraat over de parochie. “Hij heeft de vrijheid om het op zijn manier in te richten. Maar er zijn geen grote veranderingen te verwachten.”
Roland Kerssemakers neemt op zondag 7 september afscheid als voorganger tijdens de gezongen H. Mis die om 10.30 uur begint in de kerk van Sint Anthonis.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant