Afbeelding

'Nieuw' plein Grave na sloop en aanplant

Centrum 42 keer gelezen
GRAVE - Stammen liggen in stukken gezaagd aan de kant, wortels hebben grote gaten in de grond achtergelaten. Maar de prachtige monumenten rond de Binnenhof in Grave zijn weer zichtbaar en er valt weer licht op de appartementen.

[image=287496]

Door Annelies Graafsma

Nadat ook de muur tussen de Binnenhof en Scheerestraat tegen de vlakte is gegaan, weten toeschouwers het zeker: “Dit wordt een prachtig plein.”
Jaren van discussie zijn aan de sloop voorafgegaan. Harrie Siebers, bewoner van de Binnenhof, weet er alles van: “De bomen waren ziek en die muur is pas 40 jaar geleden geplaatst omdat ze vanuit het (inmiddels gesloopte) stadshuis niet tegen de oude huisjes van de Binnenhof aan wilden kijken.”
“De bomen waren niet allemaal ziek”, zegt Hester Kruizinga, voorzitter van de wijkraad Centrum. “We hebben een enquête gehouden over de Binnenhof. De uitkomst was dat het karakter van het pleintje met de bomen en de muur behouden moest blijven. Een burgerinitiatief (oktober 2012 red.) bood de mogelijkheid om de kap tegen te gaan, maar het kapbesluit van het college stond al vast.”

Compromis
Danny van de Laarschot, projectleider gemeente Grave, heeft de wijkraad gevraagd het burgerinitiatief in te trekken. De gemeente zocht een compromis: herplanten van de elf platanen die eerder in de Hoofschestraat stonden. Na een peiling onder omwonenden is de wijkraad op dit voorstel ingegaan. De muur komt er, maar dan 1.80 meter in plaats van 2.35 meter hoog. Daar staat niet iedereen om te juichen, maar een paar bankjes zijn heel welkom.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant