Afbeelding

‘Markt in centrum van Grave is levendiger’

Centrum 191 keer gelezen
GRAVE - De weekmarkt in Grave keert vrijdag 29 augustus terug naar de binnenstad. Het ‘Hart van Grave’, met appartementen en winkels, is klaar. Bezoekers van de laatste vrijdagmarkt op de Lunette zijn er blij mee: “Het is in het centrum levendiger.”

[image=287101]

Door Annelies Graafsma

Vinden de marktkooplui dit ook of zijn ze langzamerhand gewend geraakt aan de Lunette? De familie Strik (bloemenkraam) staat in de Hoofschestraat: “We mochten kiezen op basis van onze anciënniteit. We wilden in de buurt van de Albert Heijn, want dat is een druk punt.” Frank Willems (Vitaminebar): “Het kan nooit slechter zijn dan op de Lunette; we hebben aan omzet moeten inleveren. Wij staan straks centraal, op de Markt, voor de Gouden Leeuw.”
Textielhandelaar Dave de Weer vult aan: “Ik hoop dat het gaat passen, want de straat is smal geworden. Ik moet de Hoofschestraat in- en uitrijden met een wagen van tien meter lang!”

Overlast voor horeca?
Bas van Kuppeveld van Café De Grenadier snapt dat het voor het algemeen belang goed is dat de markt terugkomt, maar hij moet op vrijdag een deel van zijn terras inleveren: “Don (Kaffee+, red.) en ik hebben nog geen contact met de gemeente gehad, terwijl wij van de markt het meeste last hebben.” Nathalie van den Heuvel (Gouden Leeuw) zegt: “Zakelijk gezien is het niet ideaal. We hebben veel werk aan het terras, maar privé zeg ik: prima! Op de Lunette kwam ik nooit, mijn zus haalde voor mij onze noten!”

[image=287102]

Anciënniteit en overlast
Een woordvoerder van de gemeente Grave geeft aanvullend aan dat anciënniteit een vaste regel voor de markt is. De ‘oudste’ kraamhouder mag bij verplaatsing als eerste een standplaats kiezen. Het maakt niet uit wie er aanspraak op maakt en dit recht staat los van de persoon.
Over de terrassen die op vrijdagochtend weg moeten, zegt hij: "Onze Boa’s (Buitengewoon opsporingsambtenaar bij de politie, red.) hebben contact opgenomen met de terrashouders en hen gevraagd de terrassen op vrijdag te verwijderen. Er is dus contact met betrokkenen geweest.” Op vrijdagochtend rijden de vrachtauto’s de Hoofschestaat in. “De vrachtwagens kunnen laden en lossen zoals in het verleden ook gebeurde.” Bij de terugplaatsing van de markt naar het centrum is, volgens een woordvoerder, in het totale vergunningstraject ook de brandweer betrokken geweest.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant