Afbeelding

'Het had zo gebeurd kunnen zijn'

Algemeen 34 keer gelezen
BOXMEER - In het kader van de 70-jarige herdenking van Market Garden en de bevrijding van het naziregime in 1944 vinden in de regio tal van activiteiten plaats. Schrijver Gerard Sonnemans (54) uit Boxmeer legt momenteel de laatste hand aan een cahier over de bevrijding van het Land van Cuijk en Noord-Limburg.

[image=287129]

Een Tour de Force. Zo omschrijft Sonnemans de opdracht om het veelzijdige verhaal over de bevrijding in acht gemeenten terug te brengen tot een lekker lezend verhaal van 32 pagina’s. “Maar het is gelukt”, lacht hij. “Het cahier (een mooi gebonden schriftje, red.) is zo goed als af. Het is bedoeld voor de leerlingen van de groepen 7 en 8, maar ook volwassenen lezen dergelijke boekjes graag. Het draagt immers bij aan het besef van lokale oorlogshistorie en bij de kinderen bevordert het uiteraard het lezen.”
De boekjes zijn vanaf oktober ook te koop bij de lokale boekhandels.

Verschillen
“Wat betreft de bevrijding zijn er enorm veel verschillen in een relatief klein gebied geweest. Noord-Limburg werd pas in februari 1945 bevrijd en in Gennep en Bergen woonde toen vrijwel niemand meer. De stad Grave werd zonder slag of stoot bevrijd, de Maasdorpen werden tot maanden na hun bevrijding nog beschoten en in Overloon dacht in eerste instantie iedereen dat de oorlog aan hen voorbij zou gaan. In Sint Anthonis zijn een paar Britse officieren gesneuveld bij een bizarre actie. Er is gewoon enorm veel te vertellen”, weet Sonnemans.

Kinderboek
Het cahier is een kinderboek (met foto’s) dat de oorlogsverhalen vertelt aan de hand van de familie Van Loon uit Overloon. Het boek begint op 17 september 1944. De hoofdpersoon is de 11-jarige Nol, wiens ouders, broers en zussen door verschillende omstandigheden op die dag verspreid zitten in de regio. “Zo duikt een oudere broer onder in Mill om te ontkomen aan de Arbeitseinsatz, zijn moeder en jongste boer en zus kunnen Gennep na een familiebezoek niet meer verlaten als de spoorbrug wordt opgeblazen en een zus die als dienstmeid werkt in Cuijk, ziet hoe honderden parachutisten landen bij Groesbeek. Een ander gaat ‘Amerikanen kijken’ in Grave. Nol en zijn vader, die later wordt opgepakt tijdens een razzia, blijven achter in Overloon.” Hij vervolgt: “Het is allemaal fictie, maar het had zo gebeurd kunnen zijn. Het verhaal eindigt een jaar na de landelijke bevrijding (1946). Ik heb bewust gekozen voor een 11-jarige jongen, want dat is ook de leeftijd van de lezers.”

Schoolproject
Leerlingen van deelnemende scholen (‘Nu al meer dan veertig’) ontvangen het cahier rond de Kinderboekenweek (1 tot 12 oktober, red.). “Op een aanvullende website komen opdrachten en een lesbrief voor leraren te staan.”
Het cahier maakt deel uit van een project van BiblioPlus en het Oorlogsmuseum. “Leerlingen zullen een bezoek aan het museum brengen en er spreken met een oorlogsveteraan. Ook krijgen ze de opdracht om in een zelfgemaakt filmpje hun visie op vrijheid en bevrijding in beeld te brengen. Het project wordt afgerond in de aanloop naar 5 mei 2015. De filmpjes zullen via het streamingskanaal van BiblioPlus te zien zijn en de beste films worden vertoond in het Oorlogsmuseum Overloon.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant