Afbeelding

Boxmeer herdenkt massaal '70 jaar vrijheid'

Kunst en cultuur 48 keer gelezen
BOXMEER - Geen enkele andere gemeente in het Land van Cuijk staat zo uitgebreid stil bij ‘70 jaar Vrijheid’ als Boxmeer. Dit komt mede door de ‘Slag om Overloon’, waarbij in september 1944 bijna 2.500 mensen om het leven kwamen. Met uitzondering van Oeffelt hebben alle kerkdorpen van de gemeente Boxmeer gehoor gegeven aan de oproep om met een speciaal initiatief te komen in het kader van ‘70 jaar Vrijheid’ in hun dorp.

[image=278039]

Op 19 en 20 september 1944 zijn in Beugen parachutisten geland, een belangrijk element in de bevrijding van Beugen. Het oorlogsmonument, dat momenteel is ‘weggestopt’ langs de fietsroute tussen Beugen en industrieterrein Sterckwijck, krijgt een nieuwe plaats. Dit wordt een kernpunt in de activiteiten. Tevens komt vanaf medio september een expositie over de bevrijding in MFC Het Kruispunt in Beugen.

In Boxmeer verzorgt Streekkoor Canthonis, mede in combinatie met Semper Unitas, een uitvoering in de basiliek. De geplande datum is zondag 5 oktober. Zij spelen Karl Jenkins’ “The Armed Man, a mass for Peace”. Nepomuk zal meerdere lezingen gaan organiseren en het Gemeentemuseum Boxmeer heeft een expositie rond het thema ‘Vrijheid’.

Binnen Groeningen leven verschillende ideeën met betrekking tot ‘70 jaar bevrijding’. Deze moeten uitmonden in een feestavond. De herdenking staat gepland voor 14 maart 2015.

De zusterdorpen Holthees en Smaak werken, als vertrouwd, samen. Doelstelling is om de kinderen van de basisschool uitdrukkelijk te betrekken bij de viering van 70 jaar vrijheid. Er is een initiatief om jong en oud een bezoek te laten brengen aan het Oorlogsmuseum. De viering staat gepland voor zondagmiddag 12 april 2015.

Maashees, dat bij de Slag om Overloon en de gevechten om Venray eveneens te maken kreeg met flinke vernielingen (o.a. één op de drie woningen, de kerk en school werden vernield, red.), wil verschillende activiteiten organiseren in een periode tussen oktober 2014 en mei 2015. Het Maasdorp kent tot op heden nog geen officieel oorlogsmonument, terwijl de inwoners op 1 en 2 oktober 1944 massaal geëvacueerd moesten worden.
De werkgroep bekijkt ook of de luchtwachttoren in een bosje aan de Broekweg bij de festiviteiten betrokken kan worden. Op de rol staan twee herdenkingsbijeenkomsten (5 en 19 oktober 2014), een vrijheidsconcert van de fanfare (3 mei 2015) en de onthulling van een monument voor de gevallenen (4 mei 2015).

[image=286709]

Een werkgroep van zeven personen neemt Overloon ‘onder zijn hoede’. Het zevental wil ‘monumentenpaaltjes’ op plekken waar een verhaal over vrijheid te vertellen is. Ook komt er een De Wereld Draait Door (DWDD)-programma van circa anderhalf uur met aansluitend een bevrijdingsfeest. Stichting De Oude Schoenendoos (dat zich bezighoudt met verzamelen en delen van cultureel en historisch materiaal uit de voormalige gemeente Vierlingsbeek, red.) komt met een tentoonstelling met ‘Vrijheid’ als onderwerp. De Slag om Overloon staat centraal in deze tentoonstelling, die eveneens gezien moet worden als de activiteit van het dorp Vierlingsbeek. Verder vindt op dinsdag 14 oktober in de Overloonse kerk een concert plaats van de fanfare, Logeko, Oker en Palet. Ook in Overloon is ‘Vrijheid’ het centrale thema.

Rijkevoort staat op 14 september, tijdens de ‘Riekevortse Dag’, voor de eerste keer stil bij de bevrijding, met verschillende kleinere activiteiten. Deze gaan vanaf 11.00 uur van start. Er is onder andere een ‘Bevrijdingsoptocht’ en later een bevrijdingsfeest. In 2015 komt er een openingsstoet, waarbij gedichten worden voorgedragen. Ook is er toneel met figuranten.

Een expositie omtrent de Tweede Wereldoorlog in samenwerking met ‘Re and Reactivity’ (die een zo goed mogelijke look-a-like geeft van de omstandigheden tijdens WOII), gevolgd door een Concert in combinatie met de DWDD-formule: Dit alles staat op het programma in Sambeek. En wel op 18 oktober 2014. Ook worden vluchtelingen die nu in Sambeek wonen, betrokken bij de activiteiten. Tevens wordt een column uitgesproken.

Onder het motto ‘We will meet again’ wil Vortum-Mullem huidige en oud-Vortumenaren betrekken bij de activiteiten. Op 19 april 2015 (conceptdatum) is gekozen voor een uitvoerig programma, te beginnen met een (dorps)quiz à la ‘Ren je Rot’. Daarna is een gezamenlijke maaltijd en in de avond volgt een gevarieerde avond volgens het DWDD-concept. Er is al een gastheer vastgelegd en ook de toneelvereniging en fanfare zijn bij de activiteiten betrokken. Locatie wordt het gemeenschapshuis of de Vortumse kerk.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant