Afbeelding

Brazilianen betoveren Sint Agatha

Voetbal 40 keer gelezen
SINT AGATHA - De zesde editie van de Copa del Agatha is dit weekend een prooi geworden voor Atlético Paranaense. De Brazilianen waren in de finale te sterk voor de leeftijdsgenoten van de Belgische topclub Anderlecht.

[image=285909]

De jonge voetbaltalenten uit het Zuid-Amerikaanse voetballand manifesteerden zich zowel buiten als binnen de lijnen op een positieve manier. Ook de U19-ploeg van Red Bull Brasil uit São Paolo (derde) kon op toeloop van veel handtekeningenjagers rekenen. Net als de talenten van Anderlecht en Feyenoord namen zij hier graag en uitgebreid de tijd voor. “Het is mooi om te zien hoe de spelers met kinderen op het sportpark omgaan”, vertelt toernooivoorzitter Bob Thomassen. “Wij willen het toernooi laagdrempelig en toegankelijk houden. Bij ons dus geen handtekeningensessies, waar spelers een verplicht nummertje opvoeren vanachter een tafel. We geven kinderen de kans om de spelers bij het verlaten van het veld op te vangen met hun handtekeningenboekje in de hand. De spelers vinden het leuk en de kinderen genieten.”

[image=285910]

Vlekkeloos
Organisatorisch verliep het toernooi, ondanks windvlagen en een bui op zondag, vlekkeloos. “Dat een club als Cerezo Osaka (dat als vierde eindigde, red.) zegt dat hier alles ‘op zijn Japans is geregeld’, is een mooi compliment om te krijgen”, meent Thomassen.

Scouts
Ondanks de vele randactiviteiten vormde voetbal uiteraard de hoofdmoot in Sint Agatha. Zodoende hadden niet alleen de vele kids op het sportpark van VCA in Sint Agatha oog voor de Brazilianen. Ook tientallen scouts waren afgereisd om te kijken of de toekomstige Lukaku of Neymar bij één van de zes deelnemende ploegen speelde. “Dankzij de Copa del Agatha hebben wij de kans om ploegen aan het werk te zien waarvoor je normaal naar Brazilië moet reizen. Bovendien biedt het ons een kans om de spelers van Anderlecht en Kopenhagen (vijfde), die we al wel kennen, aan het werk te zien tegen andere topspelers”, vertelt scout Fred van Barneveld van Aston Villa. Behalve de Engelse Premier Leagueclub hadden ook alle Nederlandse en Belgische topclubs alsmede Celtic, Juventus, Tottenham Hotspur en Dynamo Kiev iemand afgevaardigd.
Zij zagen, net als de honderden toeschouwers langs de lijn, hoe Atlético Paranaense zich knap herstelde van een verliespartij in hun eerste wedstrijd. Vervolgens wonnen zij alles, inclusief de finale van Anderlecht (3-0) en het treffen tegen Feyenoord (4-1). De Rotterdammers, winnaar in 2012, kwamen er dit keer niet aan te pas. Met slechts twee punten werd Feyenoord laatste.
De individuele prijzen waren voor de Brazilianen Crysan Da Cruz Quiroz Barcelos (beste speler) en Marco Gabriel Damasceno (topscorer). De Belgische jeugdinternational Mile Svilar van Anderlecht kreeg de prijs voor beste doelman.

[image=285911]

Klik hier voor meer foto's van de Copa del Agatha 2014 (foto's: Arjan Broekmans, Bert van Berkum, Bas Delhij en Jeff Meijs).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant