Afbeelding

'Cuijk moet meer op resultaat gaan sturen'

Politiek 34 keer gelezen
CUIJK - Als een complete verrassing kwam het niet, maar het liefst was Jos Nielen (CDA) zijn periode als wethouder financiën anders begonnen dan met de mededeling dat de gemeente Cuijk de komende jaren een flinke pas op de plaats moet maken. Een structurele bezuiniging van 1,3 miljoen euro ligt hem voor. “Eind september zal er een begroting moeten liggen. Het doel is duidelijk, maar de weg er naar toe kan op allerlei manieren worden ingevuld. Bij voorkeur zonder lastenverhoging”, aldus Nielen.

[image=282418]

Bestuur is continu. Het is een gevleugde uitspraak van voormalig wethouder Ko Kroet uit Cuijk. Ofwel: Je begint als bestuurder aan een dossier zoals het wordt overgedragen door het vorige bestuur. En dus is Nielen, in dit geval, ‘verantwoordelijk’ voor een tekort van 1,3 miljoen euro. Een erfenis uit de vorige raadsperiode die betekent dat Cuijk flink moet gaan bezuinigen om in september een sluitende begroting voor 2015 te kunnen overleggen. “Het heeft geen enkele zin om met de vinger te gaan wijzen. Bij de coalitieonderhandelingen was duidelijk dat er een behoorlijke taakstelling aan zat te komen en ik ben daar met mijn volle verstand ingestapt. We zullen als college van B en W met verschillende voorstellen gaan komen, maar we willen zeker ook de gemeenteraad er bij betrekken.”

Voorstellen
De raad mag zich onder andere gaan buigen over geplande investeringen ‘die wellicht versoberd uitgevoerd kunnen gaan worden’. “De vraag moet ook gesteld worden: Gaan we een weg onderhouden omdat dit nu eenmaal is ingepland of omdat dit ook daadwerkelijk nodig is? Dus meer sturen op resultaat dan op gewoonte. Op dit moment wordt het gras ook gemaaid wanneer het niet per definitie nodig is”, legt Nielen uit.
De gemeente wil onderzoek laten doen naar toekomstige bezuinigingsmaatregelen, ‘maar er moet in september toch al een sluitende begroting liggen’. “We zullen het nu dus vooral moeten gaan zoeken in politieke keuzes. Het is nu aan ons om duidelijk te maken wat de consequenties zijn van zulke keuzes. Wat zijn de gevolgen als we bijvoorbeeld twee ton minder uitgeven voor het groenbeheerplan of wegonderhoud? Maar we zullen de raad ook voorleggen: Stel, we houden het groenbeheerplan op het huidige niveau, op welke vlakken realiseren we de bezuinigingen dan? Korten op subsidies kan ook, maar ik weet dat op dat vlak geen grote bezuinigingsslag is te maken. Bovendien moet nog een herijking van het subsidiebeleid uitgevoerd worden. Ik wil daar dus niet op vooruitlopen. Verder zijn over jeugdsubsidies (zoveel mogelijk in tact laten, red.) ook afspraken gemaakt in het coalitieprogramma.”

Lastenverhoging
Nielen wil ‘vooralsnog’ de bezuiniging niet realiseren door de OZB voor inwoners en ondernemers ‘fiks te verhogen’. “Dat komt echt pas als allerlaatste aan bod.”

[image=277958]

Nieuw beleid
De in mei aangetreden coalitie (ABC, VDA, VVD en PvdA) kreeg bij de presentatie van het coalitieprogramma van andere partijen het verwijt geen ambitie te hebben. “We moeten 1,3 miljoen wegstrepen. We hebben dus simpelweg geen ruimte hebben voor nieuw beleid. Daar willen we eventuele meevallers voor gebruiken.”
Eén van die meevallers levert mogelijk een bezuiniging van 474.000 euro op. “Er is vanwege eerdere CAO-afspraken bijna vijf ton gereserveerd voor loonsverhoging van het gemeentelijk personeel, terwijl landelijk de 0-lijn het uitgangspunt is. Alles wat minder wordt dan de looseis, is in die zin dus een meevaller.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant