Afbeelding

Het wordt een warme herfst in Grave

Politiek 19 keer gelezen
GRAVE - De bloemen ter verwelkoming staan nog op haar tafel in de kamer op het stadhuis in Grave. De belangrijkste boodschap van wethouder Anja Henisch (LPG) gaat over de vele veranderingen die op stapel staan op het terrein van zorg en welzijn en waar burgers echt iets van gaan merken. Wethouder Jeroen Joon (VVD), ook net een maand in dienst zegt daarover: “Het is allemaal niet meer te betalen en hervormingen zijn goed voor onze creativiteit, dat moet lukken anders betalen onze kinderen en kleinkinderen de prijs.”

[image=282394]

Door Annelies Graafsma

Twee nieuwe wethouders. Jeroen Joon, al gepokt en gemazeld als wethouder in Cuijk, en Anja Henisch, ervaren politicus en nieuw als wethouder, uit Grave. Ze beginnen aan een zware opdracht en het zal de komende maanden waarin de plannen en de begroting voor 2015 gemaakt moeten worden niet eenvoudig zijn. De financiële situatie van Grave is niet rooskleurig en er komen veel en grote veranderingen van de rijksoverheid die lokaal vertaald en ingevuld moeten worden. Henisch, die onder andere jeugdzorg, arbeidsparticipatie, en zorg en welzijn in haar portefeuille heeft zegt hierover het volgende. "De veranderingen op het gebied van zorg en werk vraagt van burgers en politiek een andere manier van denken. Iedereen krijgt ‘de hulp die nodig is’, maar wel binnen grenzen van de budgetten die de gemeente van het rijk ontvangt. Het besef bij iedereen dat de oude verzorgingsstaat opgeheven wordt is belangrijk. 2015 wordt een overgangsjaar. In het samenwerkingsverband met 19 gemeenten in noordoost Noord-Brabant werken we aan een goed doordacht plan. We moeten de burgers in ieder geval inlichten over de veranderende zorg voor ouderen, de jeugdzorg en het werken aan werk voor mensen met een beperking. Zelfredzaamheid is het sleutelwoord. Persoonlijke inspanningen van mensen met een zorgvraag en van hun netwerk worden erg belangrijk. Maar professionele zorg blijft ook nodig. We zijn met organisaties in gesprek."
Aandacht voor nieuwkomers vindt Henisch belangrijk. "Ik ben blij dat er nieuwe huisvesting op het AZC komt. Vluchtelingenwerk doet het gelukkig heel goed en voor de kinderen is er onderwijs. Ik vind alleen dat er te weinig voorzieningen zijn."
Bedrijven krijgen in de nieuwe participatiewet een belangrijke verantwoordelijkheid om mensen met een beperking werk te bieden. Henisch: “Als het om werk en inkomen gaat, gaan we er vanuit dat je met een gedeeltelijke beperking goed aan de slag kan. De gemeente ondersteunt hierbij. We hebben gelukkig een goede relatie met werkgevers in de omgeving. We kunnen wederkerigheid vragen.”

Prioriteit
Joon, die op 13 mei afscheid nam in Cuijk, is zich aan het inwerken. Hij heeft politieke ervaring opgedaan in zijn woonplaats Elst en als wethouder van Cuijk. Hij heeft verschillende afspraken de komende tijd in Grave en in de kerkdorpen en verwacht de gemeente snel te leren kennen. Hij is de wethouder financiën maar vindt dat het hele college een verantwoordelijkheid op dit terrein heeft. “Een enorme prioriteit ligt bij het financieel gezond maken van Grave. Op dit moment zijn de financiën voor 2015 en ook meerjarig niet op orde”, voegt hij er aan toe.
De portefeuille Toerisme en Recreatie hoort ook bij Joon. “Toerisme betekent voor Grave de financiële motor en werkgelegenheid. We willen Grave op de kaart, zegt Joon. Daarvoor moeten we met alle betrokkenen om de tafel zitten en praten over de huidige beperkingen en nieuwe uitdagingen."
Hij gaat niet in op de perikelen tussen de 'oude' VVV en RBT land van Cuijk. “Ik kijk voor onze toeristische doelstellingen naar een cirkel om Grave heen, we moeten elkaar versterken en elkaar in eigen kracht zetten”, laat hij erover los.

Sport
Sport is een onderwerp waar Joon graag voor gaat. Meteen introduceert hij het plan om jongeren op gezond gewicht (JOGG) te houden. Hij wil dat doen in samenwerking met verenigingen, ondernemers en scholen. Over ‘anders gaan denken’ gaat het ook in de sport: "Sportverenigingen merken dat ze individueel moeite hebben het hoofd boven water te houden, waarom dan niet samenwerken?" Joon gaat ze bezoeken en maar zal ze niets opleggen: "Hoe gaat het met jullie?, wordt mijn eerste vraag." Sport of scouting; hij wil graag kwijt dat het niet alleen gaat om fysieke gezondheid, maar ook over welzijn en leren van belangrijke normen en waarden. "Verenigingen hebben een niet te onderschatten maatschappelijke rol op dit terrein", aldus Joon.

Kaders
Joon en Henisch zeggen over hun rol als wethouder: “De gemeenteraad bepaalt de kaders en controleert; wij voeren uit, ongeacht de politieke kleur. We praten regelmatig met andere wethouders uit omliggende gemeenten, er zijn zoveel goede ideeën en goede initiatieven kunnen we vertalen.” Wethouder Henisch noemt haar nieuwe baan leuk en uitdagend. Natuurlijk moet ze de rol van fractieleider loslaten, dat is zo, maar belangrijker voor haar is dat ze ook in haar nieuwe rol onder de mensen zal blijven, daar vindt ze haar inspiratie.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant