Afbeelding

'Politieke verhoudingen als vanouds'

Politiek 36 keer gelezen
MOOK EN MIDDELAAR - Met de DGP, PvdA en GroenLinks heeft gemeente Mook en Middelaar na de verkiezingen van 19 maart een nieuwe coalitie en college. Het college met Karin Peters (PvdA), Geertjan Wienhoven (DGP) en Pepijn Baneke als wethouders ziet de toekomst voor de gemeente vertrouwensvol tegemoet. “We blijven een zelfstandige gemeente die samenwerking zoekt in het noorden”, aldus Geertjan Wienhoven.

[image=282342]

De wethouder die in de periode 2006-2010 net als Karin Peters in het college zitting had verklaart dat de nieuwe collegepartijen elkaar snel gevonden hebben na de verkiezingen. “We zaten rap op een lijn. Over de samenwerking is ook snel overeenstemming bereikt.” Over de (hernieuwde) samenwerking zijn de wethouders eenluidend. “Het voelt goed”, zeggen Pepijn Baneke en Geertjan Wienhoven. “De verkiezingsuitslag van 2010 was uitermate teleurstellend. De gevolgen spelen onze gemeente nog steeds parten”, zegt Wienhoven.

Portefeuilleverdeling
In het huidige Mookse college is Geertjan Wienhoven verantwoordelijk voor onder andere volkshuisvesting, financiën, bouwen, wonen, intergemeentelijke samenwerking en strategische regiovisie (ruimtelijke ordening en wonen). Ook heeft hij het centrumplan Hart van Mook onder zijn hoede. Voor Wienhoven ligt het accent de komende jaren op het beheersen van de financiën. “We willen samen zaken aanpakken, en de burgers betrekken bij dingen die in hun eigen omgeving gebeuren. Voor wat betreft de xamenwerking blijft de koers ongewijzigd. We richten op de samenwerking met partners in het noorden.”
Nieuw in het college is Pepijn Baneke, die namens GroenLinks vier jaren in de oppositiebanken in de gemeenteraad actief was. “Het is voor het eerst dat GroenLinks in de coalitie en college zitting neemt”, zegt Baneke. De GroenLinks wethouder is verantwoordelijk voor economische zaken, openbare werken, milieu en afvalbeleid, toerisme en recreatie, strategische regiovisie (toerisme en recreatie), gemeenschapshuizen en dorps- en wijkraden. “Wij streven er naar een beleid te ontwikkelen dat rechtstreeks ten goede komt aan de burgers. Ik zie ook groeikansen voor kleinschalig toerisme. We kennen allemaal de Mookerheide maar ook in Middelaar en het Maasheggengebied liggen mogelijkheden.” Nadat de gemeente Groesbeek zich teruggetrokken heeft in de studie naar de ontsluiting van het dorp via Mook is het volgens Baneke zaak de verkeerstroom op Mooks grondgebied te reguleren. De nieuwkomer ziet grote rollen voor de dorps- en wijkraden. “Zij kunnen voor de gemeente de voelhoorns zijn”, zegt hij.
Terug in het college is Karin Peters. “De politieke verhoudingen zijn weer als vanouds”, zegt de wethouder, die onder andere zorg en welzijn, werk en inkomen, sport, onderwijs en culuur in portefeuille heeft. “Het goed organiseren van de zorgstructuur heeft hoge prioriteit. Zeker met het oog op de drie decentralisaties breken drukke tijden aan. Veel inwoners van deze gemeente dragen als vrijwilliger of zorgvrijwilliger een steentje bij aan de leefbaarheid in Mook en Middelaar. Het wordt gewaardeerd als zij willen meedenken over de wijze waarop de zorg en ondersteuning in deze gemeente straks georganiseerd kan gaan worden.”
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant