Afbeelding

RvS doet uitspraak inzake scheepswerf Grave

Zakelijk 108 keer gelezen
GRAVE - De Raad van State doet woensdag 18 juni uitspraak over het bestemmingsplan 'Centrum, Grave' dat de gemeenteraad van Grave heeft vastgesteld. Het bestemmingsplan heeft onder meer betrekking op de scheepswerf waar voorheen het bedrijf Scheepswerf Grave B.V. was gevestigd. Dat bedrijf is in 2012 failliet gegaan. Scheepswerf Grave Holding B.V. en een andere holding zijn tegen het bestemmingsplan in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

[image=267191]

De scheepswerf wil grotere schepen tot maximaal 135 meter kunnen bouwen en repareren. Volgens het bedrijf staat het bestemmingsplan hieraan in de weg. Zij vrezen verder dat niet al het water bij de scheepswerf specifiek is bestemd om werkzaamheden aan schepen te kunnen verrichten. Bovendien is een zogenoemd droogdok met een lengte van 100 meter noodzakelijk, maar dat droogdok zou niet (in zijn geheel) in het bestemmingsplan zijn opgenomen. Volgens de gemeenteraad is het bestemmingsplan juist gewijzigd om 135 meter grote schepen 'aan te kunnen'. Ook is het droogdok wel in het bestemmingsplan zijn opgenomen, aldus de gemeenteraad. De Raad van State heeft op 24 december 2013 een tussenuitspraak gedaan in deze zaak.
Naar het oordeel van de Raad van State moest de gemeenteraad het bestemmingsplan zodanig aanpassen dat in alle wateren bij de scheepswerf werkzaamheden zijn toegestaan, zoals de gemeenteraad ook had beoogd. Ook moest in het bestemmingsplan worden bepaald dat het resterende deel van het droogdok in de wateren mag en dat daar werkzaamheden zijn toegestaan, zoals de gemeenteraad eveneens had beoogd. In februari 2014 liet de gemeenteraad weten in een nieuw besluit de gebreken in het bestemmingsplan te hebben hersteld. Tegen het nieuwe besluit zijn ook Scheepswerf Grave Holding B.V. en de andere holding in beroep gekomen. Volgens hen is het aanmeren van schepen buiten het botenhuis en werkzaamheden aan die schepen ten onrechte niet toegestaan.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant