Afbeelding

Gildenkring benoemd Odi Bouwmans tot erelid

Kunst en cultuur 160 keer gelezen
OVERLOON – Begeleid door applaus en toejuichingen werd Odi Bouwmans zaterdag benoemd tot erelid van de Kring van Schuttersgilden Land van Cuijk.

Dat gebeurde tijdens de jaarvergadering met afvaardigingen van de 32 gilden van de kring in het Gildehuus in Overloon.

Bevlogenheid
De 68-jarige Odi Bouwmans, die vanwege gezondheidsredenen terugtrad, was drie termijnen (12 jaar) leider van de kring. Hij leidde de kring met succes naar het 75-jarig bestaan en onder zijn leiding werd de automatisering doorgezet. Hij heeft zich vooral gemanifesteerd als een bewaker van waarden en tradities. Samen doen, dat is zijn sleutelwoord. “Wat is een voorzitter zonder goed bestuur? Wat is een bestuur zonder vereniging. Eén ding weet ik zeker. Dit is een goede vereniging. Hier zie je de idealen van broederschap en trouw weer waarheid worden. Bij het gilde zitten mensen met het hart op de goede plaats”, zei Bouwmans. Waarna hij werd ontdaan van symbolen als keten, hamer en staf. Hij kreeg een oorkonde en als aandenken. Ook Bouwmans’ echtgenote Riek werd in de hulde betrokken.

[image=233125]

Opvolger
Het kringbestuur was na de aankondiging van Bouwmans om te stoppen, op zoek gegaan naar een opvolger. Zowel bij de leden als een aantal adviseurs stond Karel van Soest bovenaan het verlanglijstje. “Hij is een man die weet van de hoed en de rand van het gildewezen”, zei vice-voorzitter Cor Bonants. Van Soest werd bij acclamatie gekozen voor een termijn van vier jaar. “Toen ze me vroegen heb wel een paar dagen nagedacht en overlegd met Mieke. En nu sta ik hier”, zegt Van Soest na zijn verkiezing lachend. En zo kreeg de kring zijn ‘gedroomde kandidaat’.
Volgens goede traditie vond ter plekke de overdracht van sjerp, keten en dekenstaf plaats.
“Ik sta perplex van deze spontane uitverkiezing. Je krijgt het gevoel: durf eens nee te zeggen!”, zei Karel van Soest (61) met een kwinkslag. In zijn maidenspeech wees hij er op dat hij Odi Bouwmans voor de tweede keer opvolgt. “In 2003 werd ik zijn opvolger als burgemeester van Boxmeer.”
In zijn nieuwe nevenfunctie wordt Van Soest leidsman van 32 gilden met totaal circa 1200 gildebroeders- en zusters. “Brabantse gilden, gilden uit mijn geliefde Limburg en het gilde van Soest”, wees hij op de grappige overeenkomst met zijn achternaam.
Van Soest omschreef het gilde als “een prachtige traditie die de moeite waard is om voort te zetten”. Hij stelde graag mee te helpen aan de ‘doorontwikkeling’ van de organisatie. “In de kerken zie je een terugloop, maar ik hoop dat de gilden hun kracht kunnen blijven behouden.”
Tijdens de vergadering ontving Martien Bardoel, oud-kringbestuurder en al 40 jaar betrokken bij het vendelen, de zilveren speld van verdienste.
En nu gaan de gilden op weg naar het volgende hoogtepunt, de vrije gildendag die half juni door het Sint Lambertusgilde in Milsbeek wordt georganiseerd.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant