Afbeelding

Lezing in Overloon over oorlogservaringen

Kunst en cultuur 44 keer gelezen
OVERLOON - Henk van Straten was in mei 1940 soldaat in het Nederlandse leger. Hij geeft daarover op zondag 17 februari een gratis lezing in het Oorlogsmuseum in Overloon.

[image=234562]

Van Straten maakte de inval mee van het Duitse leger. Daarmee is hij één van de oudste Nederlandse oorlogsveteranen. Hij begon de oorlog in de omgeving van Hardenberg en liet daar de brug over de Vecht springen. Later blies hij ook nog een tweede brug op. Bij Hardenberg maakte hij de eerste schermutselingen mee. Later nam hij deel aan kortstondige gevechten aan de overkant van de IJssel.

Oorlogservaringen
Tegenwoordig wordt bij de oorlog meteen aan Soldaat van Oranje gedacht, maar hij is heel duidelijk over zijn eigen oorlogservaringen: "Verwacht geen verhaal over moedige daden en verzet. Ik ben geen held en ik draag geen rits medailles. Ik kom enkel en alleen om mijn eigen verhaal te vertellen. Over een gewone man tijdens de oorlog en bezetting." Maar evengoed is daarin plaats voor liefde, ontroering, angst en vreugde.
De lezing is op zondag 17 februari. Het begint om 14.30 uur en duurt ongeveer een uur. De toegang is gratis voor iedereen. Reserveren is niet mogelijk. Er zijn tweehonderd zitplaatsen beschikbaar en de zaal gaat een halfuur voor aanvang open.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant