Afbeelding

College Sint-Oedenrode bekend kleur

Column 103 keer gelezen
SINT-OEDENRODE - Al jaren staat het accommodatiebeleid hoog op de agenda van de gemeente Sint-Oedenrode. Eindelijk geeft de gemeente duidelijk aan waar het om te doen is: De bibliotheek moet hoe dan ook naar Mariëndael. Dit heeft de werkgroep Martinushuis-Gemeenschapshuis zwart op wit.

De werkgroep is al meer dan een jaar bezig om de gemeente met argumenten ervan te overtuigen dat de exploitatie van het Martinushuis kostendekkend kan zijn. Toch houdt het college halsstarrig vol dat de plannen van de werkgroep niet realistisch zijn. Hoe kan het dat elk plan dat de werkgroep indient zo de prullenbak in verdwijnt? Zelfs het door de Werkgroep uitgewerkte en ingediende plan om gebruik te maken van provinciale subsidies wordt arrogant van tafel geveegd.
Wij weten nu waarom, elk van onze plannen heeft als uitgangspunt dat de bibliotheek in het Martinushuis blijft. Daar staat de Werkgroep immers namens een groot deel van de Rooise bevolking voor. Echter voor B&W is elk scenario met daarin een centrale plaats voor de bibliotheek in het Martinushuis ondenkbaar. Waar de werkgroep dit wel vermoedde, maar nooit hard kon maken, weet zij het nu zeker. Afgelopen week heeft de werkgroep zwart op wit van de gemeente, de bibliotheek moet naar Mariëndael.

Mariëndael
Volgens de werkgroep is geld niet het probleem, er blijkt immers nog geld genoeg te kunnen worden uitgegeven, accommodatiebezuinigingen worden geschrapt en subsidie van de provincie laat men gewoon liggen. Nee, de verkoop/verhuur van het Martinushuis heeft niets te maken met bezuinigen of met het accommodatiebeleid, maar alles met het redden van Mariëndael. Dat moet overdag een publiekstrekker krijgen door de bibliotheek - ten koste van de levendigheid van de centrale Markt - hierheen te verplaatsen. Dat de lokale bibliotheekmanager zich nog niet heeft uitgesproken voor Mariëndael siert haar, want zelfs bij het management van Bibliotheek de Meierij gaat men er al vanuit dat verhuizing van de bibliotheek naar Mariëndael niet te voorkomen is. Voor hen is het alleen nog de vraag wanneer.
Kijken we naar verkiezingsprogramma's van de Rooise partijen, dan heeft elke partij een leefbaar centrum op het oog. Van B&W hoeft de burger het niet te hebben. Daarom roept de werkgroep alle politieke partijen op te handelen naar hun eigen verkiezingsprogramma en eens echt te luisteren naar de mensen die hen hebben gekozen als volksvertegenwoordigers.

Werkgroep Martinushuis-Gemeenschapshuis
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant