Afbeelding

Tweede onthulling van 'De Beugense Kei'

Opmerkelijk 142 keer gelezen
BEUGEN - Op vrijdag 15 maart werd in Beugen de zogenaamde 'Beugense Kei' voor de tweede keer onthuld. In verband met de bouw van het Multi Functioneel Centrum 'Het Kruispunt' was de kei enige tijd verplaatst naar een andere plek in het dorp. In het weekend van de opening van het Multi Functioneel Centrum kreeg ook de kei zijn oorspronkelijke plek terug.

Zo rond 1975 heeft De Geitenbok de kei uit Beugen meegenomen. De Kei lag indertijd bij de Beugense dijkstraat. Carnavalsvereniging De Geitenbok bood de kei aan Boxmeer aan bij het gereedkomen van de winkelpromenade in de Steenstraat. Die straat heette in vroegere tijden de Keistraat, dus het was een toepasselijke gift. De kei heeft jarenlang bij de toenmalige winkel van Hinke gestaan. In verband met uitbreiding van het winkelcentrum is De kei naar de Gemeentewerf van Boxmeer verhuisd. Daar heeft hij een aantal jaren gelegen.

[image=239309]

In 1989 eiste Arie van Vliet namens Politiek Beugen de kei weer op van de Gemeente Boxmeer. Er werd in de vraag aan het voormalig college van B&W zelfs ludiek over 'ontvreemding, heling en het ontbreken van ook maar enige juridische grond om De Kei naar Boxmeer te halen' gesproken.
In 1991 is de kei onder bewind van Prins Jan de Vijfde en onder toeziend oog van carnavalsvereniging De Geitenbok weer in Beugen terug gekomen, op een sokkel in het centrum van Beugen. Daar heeft de "Beugense Kei" gestaan totdat het oude Wapen van Beugen vorig jaar gesloopt werd. De kei is toen in bijzijn van Prins Sander d'n Urste van carnavalsvereniging De Vèrkeskôp en Prins Johan d'n Urste van carnavalsvereniging De Geitenbok en toezichthouder en Oud Prins Jan Centen tijdelijk verplaatst naar het Burgemeester Verdijkplein.

Terugkeer
Met de opening van het nieuwe Multi Functioneel Centrum in Beugen, genaamd "Het Kruispunt", kon de kei weer terug naar de plek waar deze hoort te staan. De terugplaatsing en onthulling in het hart van Beugen werd uitgevoerd door Prins Kees d'n Urste en Oud Prins Jan de Vijfde van de Beugense Carnavalsvereniging. Daarmee is het aangezicht van het centrum van Beugen weer zoals het hoort te zijn. Maar dan nog veel mooier als ooit tevoren ….
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant