Afbeelding

Nederland Paraat luistert openingsdag op

Kunst en cultuur 41 keer gelezen
GRAVE – Zaterdag 30 maart om 14.00 uur opent het Graafs KazemattenMuseum de deuren voor het nieuwe seizoen. Van 30 maart tot en met 1 oktober is het museum weer te bezoeken voor de liefhebbers van verhalen over de Tweede Wereldoorlog.

De start van het nieuwe seizoen wordt gemarkeerd in samenwerking met de living historygroep "Nederland Paraat 1939-1940". Het doel van de groep Nederland Paraat is het weergeven van Nederlandse soldaten uit de periode vlak voor de oorlog. Zij doet dat middels kleding, bewapening, uitrusting, uiterlijk en gedrag.

[image=239725]

Een opvallende groep, aangezien het als enige in Nederland de roerige mobilisatieperiode van 1939-1940 tot leven brengt. De groep presenteert het Nederlandse leger ook in de periode van strijd in de meidagen van 1940. De nadruk ligt vooral op de onderdelen "infanterie" en "wielrijders", maar de groep is in staat elk ander onderdeel uit die periode neer te zetten.
Ook in 2013 ontwikkelt het Graafs KazemattenMuseum zich verder. Nog te verwachten zijn onder andere de uitgave van een rondwandeling die langs de historische hoogtepunten gaat van de bevrijding van Grave en de Graafse Maasbrug, komen in mei militaire voertuigen naar de Kazematten en zoals altijd vindt er bij het bevrijdingsmonument op 17 september een herdenking plaats. Tijdens de herdenking in 2013 wordt herdacht dat het 69 jaar geleden is dat op 17 mei Grave en de Maasbrug werden bevrijdt.
De openstelling van twee originele kazematten vormt overigens sowieso een unicum, slechts op twee andere locaties in Nederland kunt u kazematten van binnen bezoeken. In de twee kazematten vindt u verhalen over de mobilisatie in Grave, de bezettingsjaren en de bevrijding in 1944. In een origineel landschap, dat nog steeds de elementen bevat die de bevrijders 69 jaar geleden aantroffen, kunt u zich inleven in de verhalen die over die tijd worden verteld.
Het museum is iedere zaterdag en zondag geopend van 14.00 tot 17.00 uur. Gratis entree voor kinderen en volwassenen betalen € 1,-. Meer informatie of interesse in vrijwilligerswerk: gkm@graafsmuseum.nl
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant