Afbeelding

Jeugd in actie tijdens toneelstuk in Lithoijen

Kunst en cultuur 73 keer gelezen
LITHOIJEN – De jeugd van Toneelvereniging Eendracht Maakt Macht (EMM) uit Lithoijen voert in april het stuk ‘Masja en de vorst van het winterwoud’ op. “Het is een kindertoneelstuk maar er komen ook altijd veel volwassenen kijken”, vertelt regisseuse Cootje van Kilsdonk.

De toneelgroep bestaat uit 23 spelers in de leeftijd van 9 tot en met 17 jaar. Het stuk wat ze opvoeren vertelt het verhaal van Masja in het koude Rusland. Zij wordt door haar stiefzussen het woud in gestuurd op zoek naar een vorst die niet bestaat. Het verhaal komt van kinderboekenschrijver Koos Meinderts. Volgens Cootje is het een sprookje, met spelers die bevriezen en kinderen die veranderen in kraaien. Het is een toneelstuk wat dicht bij een musical ligt door de vele liedjes die worden gezongen. Het wordt begeleid door een violiste. Zij speelt bijvoorbeeld tijdens de scenewisselingen.

[image=240857]

Spannend
De rol van Masja wordt gespeeld door Mariëlle Peppelenbosch (16, foto). “Voor de kindjes zal het een heel spannend verhaal zijn omdat ze niet weten hoe het afloopt.” Voor Mariëlle is het meer dan alleen een hobby, ze studeert momenteel voor actrice. In haar rol speelt ze een zelfverzekerde Masja. “Ik ben dapper en nergens bang voor. Ik moet al snel volwassen zijn.”
Mandy de Veer vertolkt de rol van gemene stiefzus Varenka. “Het stuk heeft ook zeker humor.” Mandy wil graag laten weten dat ze in het echt best aardig is. “Alle kindjes zijn waarschijnlijk bang van mij.” De stiefzusters, waar Mandy er een van is, zingen namelijk dat ze Masja dood willen hebben. “Ik ben in mijn rol heel gemeen. Ik verdraai alles en bedenk overal iets omheen.”

[image=240858]

Ontroerend
Cootje en Theo van Kilsdonk hebben de regie in handen. “Het is geen oppervlakkig stuk. Naast spannend is het ontroerend. Masja’s moeder is dood, maar ze praat nog steeds met haar moeder in het stuk”, vertel Cootje. “De twee stiefzusjes in het stuk zijn heel overdreven en Masja wordt heel echt gespeeld, dat levert een mooi contrast op.” Volgens Cootje wordt er net zoveel aandacht besteed aan het decor, de muziek en de kostuums als wanneer de volwassenen een toneelstuk opvoeren. Het toneelstuk wordt uitgevoerd op 19, 20 en 21 april in gemeenschapshuis Avanti in Lithoijen. Voor meer informatie en kaartjes: www.emmtoneel.nl of (0412) 48 10 50
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant