Afbeelding

Zelf stroom opwekken met panelen op het dak

Zakelijk 213 keer gelezen
OPLOO - Het is ruim een jaar geleden dat Sunprofs in Oploo van start ging met het verkopen en installeren van zonnepanelen, en nu heeft het bedrijf een stevige orderportefeuille. Op tientallen huizen in het Land van Cuijk en Noord-Limburg liggen nu duizenden panelen van het bedrijf.

Joost Cornelissen en Martijn Arts, de ondernemers achter Sunprofs, dragen de nodige ervaring in duurzaam ondernemen met zich mee. Joost doet de verkoop, Martijn begeleidt het installeren. “En bij het monteren maken we gebruik van een aantal vaste krachten (zzp-ers)”, zegt Cornelissen. Iedereen die zich meldt, krijgt een adviesgesprek. “Als het kan leg ik meteen een offerte op tafel, als het wat ingewikkelder is hebben ze het daags erna.”

[image=241191]

Terugverdientijd
Zonnestroom is een hype, dat is zeker. Zowel voor particulieren als bedrijven is het interessant om nu in zonnepanelen te investeren. “Wie vandaag een bestelling plaatst, is over een maand groene stroom aan het opwekken”, zegt Joost met een glimlach.
Het zijn overigens vooral rationele argumenten die mensen bewegen om te kiezen voor zonnestroom. “Ik schat dat 90 procent een installatie koopt vanwege de korte terugverdientijd.” Bij particulieren met een complete installatie (circa 20 panelen) rekent hij – onder de huidige condities – een terugverdientijd van circa 8 jaar. Zijn bedrijf biedt installaties aan vanaf 2900 euro (6 panelen, 1500 Wp) tot 7300 euro (18 panelen, 4500 Wp). “Maar we plaatsen natuurlijk ook grotere eenheden bij bedrijven en op boerenstallen.” Er zijn zwarte en blauwe panelen, waarbij de zwarte iets duurder zijn. Cornelissen denkt ook graag mee over de plaats van de panelen. “Je ziet ze soms zo liggen, dat het huis wordt ontsierd. Dat is vaak nergens voor nodig. Soms kan het heel goed op een bijgebouw. Ze mogen bijvoorbeeld ook best op de westkant van een woning liggen. Alleen moet je dan een paar panelen extra leggen om hetzelfde rendement te bereiken.” Wat de duurzaamheid van panelen betreft, daar zit 25 jaar vermogensgarantie op. “Dus ver na de terugverdientijd werken ze nog optimaal.”

[image=241192]

EU-heffing?
Volgens Cornelissen is de aanschaf- en installatieprijs de afgelopen jaren zover teruggelopen dat voor bedrijven die een grote installatie aanleggen een terugverdientijd van 4 à 5 jaar geen uitzondering meer is. “Vooral door slim gebruik te maken van fiscale mogelijkheden.” Er geldt dit jaar een landelijke subsidie tot 650 euro per installatie. Interessant is ook dat bij de montagekosten slechts 6% btw wordt gerekend. “Mensen mogen overigens ook zelf installeren, maar vanwege de veiligheid en deskundigheid laat 90 procent het door ons uitvoeren. En het is een genot om te zien, hoe handig onze mensen daar in zijn.”

[image=241193]

Cornelissen wijst erop dat in de EU een discussie gaande is, waarbij mogelijk vanaf juni een importheffing wordt ingesteld op panelen die buiten de EU worden geproduceerd. De heffing zou de prijs van de panelen zomaar met 50% verhogen waardoor de kosten van een complete installatie (panelen, omvormer en montage) 25% duurder zou uitpakken.
Sunprofs BV, Deurneseweg 2, Oploo. Telefoon: (0485) 21 23 96. Zie ook www.sunprofs.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant