Afbeelding

1,5 uur stoken, 24 uur warmte

Zakelijk 216 keer gelezen
STEVENSBEEK – Gasten die de woonkamer van Toon en Apoline Strijbosch in Stevensbeek binnenstappen, kunnen niet om de opvallende kachel heen die Toon centraal in de ruimte heeft gebouwd.

Het is geen gewone kachel, maar een houtgestookte leemkachel die de kamer aangenaam verwarmt. Bovendien heeft Strijbosch de kachel gecombineerd met een bakoven waarin brood en pizza kan worden gebakken of een stoofschotel kan sudderen.
De ruimte heeft 24 uur per dag een constante temperatuur. “Voel maar eens hier”, zegt Toon Strijbosch, “dit is de warmte die de kachel vandaag nog afgeeft na het stoken van gisteren.” De warmte van het vuur wordt namelijk opgeslagen in de steenmassa en daarna urenlang in de vorm van stralingswarmte aan de woonruimte afgegeven. Volgens Toon is 1,5 tot 2 uur stoken per dag meestal voldoende voor een etmaal aangename stralingswarmte. Hij heeft 1000 kuub gas minder gestookt dan vorige winter terwijl het comfort ook nog eens is toegenomen. De kachel is heel zuinig, de verbranding is optimaal en veel milieuvriendelijker dan een gewone kachel. “Door de korte stooktijd is de uitstoot van rookgassen beperkt.” De kachel brandt overigens op alle soorten hout, tot pallethout toe. En het onderhoud beperkt zich tot een keer per jaar de kanalen schoon zuigen. Duurzaam is de kachel in zijn ogen in alle opzichten. “Zeker als je weet dat hij een levenlang mee gaat.”

[image=241194]

Tegenstroom
De leemkachel werkt volgens het tegenstroomprincipe. In deze kachel worden de hete verbrandingsgassen eerst naar boven en daarna helemaal naar beneden door de kachel geleid. Op dit lange traject geven de hete gassen hun warmte aan de steenmassa af, voordat ze door de schoorsteen naar buiten kunnen gaan.
Toon legt uit dat leemstenen naast prima vochtregulerende eigenschappen ook een zeer goede warmteopslagcapaciteit bezitten. Het binnenwerk, de stookkamer, wordt opgebouwd uit vuurvaste stenen. Bij Strijbosch heeft de buitenmantel de okergele leemkleur, maar deze kan met een natuurverf ook een andere kleur krijgen.

Zelfbouwer
Nadat hij een workshop had gevolgd bij specialist Vuurmeesters, bouwde Toon een jaar geleden zijn eigen leemkachel of finoven. De leemkachel is ontwikkeld in Finland. Tijdens de workshop leerde hij over het slimme systeem en over het werken met leemstenen. “Je kunt de leemkachel in alle maten en vormen bouwen. In principe past het in elke woning.” Los van de voorbereiding, moet een bouwtijd van twee weken haalbaar zijn.
Toon heeft twee zitbankjes verbonden met de leemkachel, die worden verwarmd door de rookgassen. Apoline & Toon combineren de kachel met vloerverwarming.” De prijs is sterk afhankelijk van de grote van de leemkachel en de extra`s zoals een bankje of oven.. Door zelfbouw kan de prijs nog lager uitvallen. “Daarbij begeleiden wij hen graag.”
Wie meer informatie wenst of eens een keer de kachel wil bekijken kan contact opnemen met: Strijbosch Kachelbouw, Lindelaan 2 in Stevensbeek. Telefoon: 06-40208515. Of per e-mail: toon.strijbosch@hotmail.com

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant