Afbeelding

Afscheid van de Werkgroep

Column 88 keer gelezen
SINT-OEDENRODE - Wij, de Werkgroep Martinushuis-Gemeenschapshuis, hadden een droom om het Martinushuis mét de Bibliotheek en de Wereldwinkel te behouden als kleurrijk, leerrijk, gezellig en bruisend hart. Mét ons vonden nog minstens 2.500 andere Rooienaren dit een doel dat het waard was om voor te strijden. Helaas bleek dit een strijd die niet te winnen was. Het Martinushuis wordt gewoon verkocht aan de hoogste bieder, de Bibliotheek gaat naar de rand van Rooi en wat er met de Wereldwinkel gaat gebeuren is een groot vraagteken.

[image=238339]

Onze burgerparticipatie begon met een sterk gevoel dat iets niet moest gebeuren, namelijk het verplaatsen van de Bibliotheek, het sluiten van de Wereldwinkel en het verkopen van het Martinushuis. Maar de bijdrage van de Werkgroep groeide uit tot een gedegen plan vanuit een gefundeerde visie op wat wél zou moeten gebeuren om zowel het centrum van Rooi leefbaar te houden maar ook voldoende bezuinigingen te realiseren. Het plan was om een 'huiskamer voor Rooi' te creëren, waarin iedereen zich welkom voelt en zonder verplichtingen binnen kan lopen.

Helaas was het niet genoeg! Mensen uit de achterban van alle partijen riepen hun raadsfracties op om voorzichtig en zorgvuldig om te gaan met het Martinushuis. Maar partijpolitieke spelletjes verdrongen het gezonde boerenverstand en leidden uiteindelijk tot verlies voor de hele Rooise bevolking, inclusief toekomstige generaties.

De Werkgroep ging ervan uit dat burgerparticipatie meer was dan alleen wat mooie woorden. Maar wij hebben van het begin af aan tegenwerking ondervonden van het college: nauwelijks informatie en geen of foute cijfers. Nu de beslissing tot verkoop gevallen is mogen we weer meedenken. Die klankbordgroep hadden wij al meer dan een jaar willen zijn, maar daar wenste men geen gebruik van te maken. Als het Rooise gemeentebestuur al die tijd niet geluisterd heeft, hoe groot is dan de kans dat ze dat nu wel gaan doen?

Het baart de Werkgroep grote zorgen dat de gemeente zelf geen echt plan heeft voor het Martinushuis en ook niet voor de Bibliotheek. Het enige 'plan' is de aanname dat Mariëndael gered zal worden als de Bibliotheek daar ondergebracht wordt en dat de gemeente de hoofdprijs zal ontvangen voor het Martinushuis. Om de verplaatsing van de Bibliotheek te realiseren, zullen bovendien behoorlijke investeringen gedaan moeten worden, een uiterst vreemde manier om te bezuinigen! Waarschuwingen tegen het weghalen van de Bibliotheek uit het centrum komen overigens niet alleen van de Werkgroep en een groot deel van de Rooise bevolking, maar ook van het Centrum Management. Ten slotte staat het genomen besluit haaks op 'De Rooi(s)e draad versterkt', én de herhaalde verzekering van het college dat er 'geen onomkeerbare beslissingen' genomen zouden worden.

Nu de Werkgroep zich opheft, wil zij alle medestanders, ondertekenaars en meedenkers nogmaals hartelijk danken voor hun ondersteuning en aanmoediging. De grote belangstelling en steun vanuit de Rooise bevolking zorgde ervoor dat wij ons tot het laatst toe konden inzetten. Dit maakt ook dat wij niet al te pessimistisch zijn over de toekomst van Rooi. Per slot van rekening krijgen we in maart 2014 via de gemeenteraadsverkiezingen de kans om partijen af te rekenen op het door hen gevoerde beleid. De bijdrage van architect Ralph Jansen willen we tot slot niet onvermeld laten. Hij maakte een prachtige, beeldende voorstelling van hoe het had kunnen worden, ons Martinushuis. Maar deze droom van hoe het had kunnen zijn, is helaas veranderd in een nachtmerrie van gemiste kansen en onomkeerbare besluiten.


Werkgroep Martinushuis - Gemeenschapshuis
Ad van Kaathoven
Adri Liefkens
Annemieke van Schaijk
Jack van Haastrecht
Jan de Werdt
Mia van Boxtel
Mieke van Schijndel
Ton Soons
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant