Afbeelding

'Daens' op filmfestival Jan Linders

Kunst en cultuur 51 keer gelezen
GENNEP - Op zondag 21 april wordt de Nederlandse filmklassieker ‘Daens’ (1992) vertoond bij de Stichting 4 Events Gennep.

Deze film is te zien in het verlengde van de thematentoonstelling in Museum Het Petershuis die geheel gewijd was aan het leven en werk van de bekende Gennepenaar Jan Linders (1930 – 2004). ‘Daens’ uit de jaren 90 behoort tot het zestal absolute filmfavorieten van de voormalige melkboer en supermarktmagnaat Jan Linders uit Gennep.

[image=242423]

In de film ‘Daens’ gebaseerd op het boek van Louis Paul Boon worden de erbarmelijke omstandigheden aan de kaak gesteld in het Belgisch dorpje Aalst eind jaren 90 van de 19e eeuw. De textielfabrikanten waren alleen uit op winst en de bevolking leed daar erg onder. De mannen werden ontslagen want vrouwen en kinderen waren goedkopere werkkrachten. Pastoor Daens kan dit niet aan zien en komt te hulp. Dat levert hem veel kritiek op. Uiteindelijk sluiten de liberalen en socialisten zich aan bij het protest. De Kerk ziet met lede ogen toe hoe Daens het symbool wordt in de meedogenloze vrijheidsstrijd die de arbeiders voeren. Woeste doet er alles aan om Daens ten val te brengen en zorgt er via een web van intriges zelfs voor dat Daens uiteindelijk bij het Vaticaan op het matje wordt geroepen. Daens staat voor de keuze: óf aftreden als Volksvertegenwoordiger, óf ontheffing uit het priesterambt...
In de hoofdrol Jan Decleir, bekend uit vele films. Jan Linders voelde zich betrokken bij deze film door de sociale wantoestanden. Dat typeerde hem, vandaar de keuze van mevrouw Cato Linders, weduwe van Jan Linders.
“Daens’wordt op zondag 21 april om 19.00 vertoond bij 4Events, Zaal Pica Mare in de Picardie 36 in Gennep. Toegangsprijs is € 5,- inclusief een kop koffie/thee met iets lekkers aangeboden door Jan Linders Supermarkt. Reserveren wordt aangeraden want vol=vol! Dat kan op de website van 4Events: www.stichting4eventsgennep.nl.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant