Afbeelding

Historische film Boxmeer in Oorlogsmuseum

Kunst en cultuur 51 keer gelezen
BOXMEER - In het Oorlogsmuseum Overloon is zondag 28 april een bijzondere film te zien over Boxmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. De beelden zijn gemaakt door Piet Jetten, in die tijd garagehouder aan het St.Rochusplein. "Het is een uniek tijdsdocument dat zowel de bezetting als de opluchting van de bevrijding, zoals die in Boxmeer werd ervaren, heel duidelijk in beeld brengt", aldus het Oorlogsmuseum.

[image=242426]

Een groot deel van de film is in het geheim vanuit de huiskamer gefilmd. Maar de film bevat ook opnames uit de regio, zoals van de ontspoorde Duitse pantsertrein in Mill. In die tijd hadden slechts weinig mensen een filmcamera. Als één van de weinigen legde de heer Jetten voordat de oorlog uitbrak ook heel wat andere maatschappelijke gebeurtenissen op film vast. Zo maakte hij zelfs toen al een kleurenreportage van de Heilige Bloedprocessie. Doordat gedurende de oorlogsjaren films nagenoeg niet meer verkrijgbaar waren, en ook omdat het streng verboden was om filmopnames te maken, komen authentieke amateurbeelden slechts hoogst zelden voor.

Filmpresentatie
De film over de oorlog die zondag vertoond gaat worden duurt ongeveer veertig minuten. Tijdens de presentatie wordt die toegelicht door de zoon en de kleinzoon van de filmmaker.
Voor de filmpresentatie, die plaatsvindt in de aula van het Oorlogsmuseum, is reserveren niet mogelijk, maar er zijn tweehonderd stoelen beschikbaar. De entree is gratis en de voorstelling begint om 14.30 uur.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant