Afbeelding

Kaarsen banieren voor Heilige Oda

Religie 113 keer gelezen
SINT-OEDENRODE - Het dertiende eeuwfeest van de Heilige Oda krijgt een passende versiering, ontworpen door de Rooise kunstenaar Daan van Amesfoort. Op zeven grote kaarsen en op vier banieren heeft hij de patroonheilige van Sint-Oedenrode afgebeeld.

[image=243949]

De tekst ‘Zoek het Koninkrijk Gods’ kreeg Daan aangereikt van pastoor Vincent Blom en voor de rest mocht hij zijn eigen creativiteit gebruiken. Daan koos voor de icoon van de Heilige Oda, die de parochie in 2011 heeft ontvangen. Boven deze afbeelding staat de door de pastoor gekozen tekst en daaronder ‘Heilig Odajaar 713 – 2013’. Weer daaronder heeft hij het logo van de parochie afgebeeld. Voor de achterkant van de kaarsen heeft Daan de Odakapel getekend met het graf van bisschop Bekkers. Om er zeker van te zijn, dat de afbeelding bouwkundig klopt, heeft hij deze ter plaatse bekeken en gemeten.
Net als bij zijn beeldhouwwerken heeft Daan zijn ontwerp op de computer gemaakt. De afbeeldingen worden op een speciale sticker gedrukt, die op de kaarsen wordt geplakt. De kaars voor de Martinuskerk is één meter hoog, tien centimeter dik en weegt negen kilo; de kaarsen voor de andere parochiekerken zijn iets dunner. Aan de ingang van de Martinuskerk komen twee banieren te hangen van elk vier bij anderhalve meter; binnen hangen straks twee kleinere exemplaren. De tekst en afbeeldingen zijn hetzelfde als die op de kaarsen.
Evenals de mannen die de Oda-draagstoel hebben opgeknapt, heeft ook Daan graag gehoor gegeven aan het verzoek van de pastoor: “Letterlijk en figuurlijk pro deo.” Overigens ontwerpt Daan jaarlijks de afbeelding voor de Paaskaars. Ook het Odabeeldje komt van zijn hand. Het icoon is in 2011 gemaakt door Theo van Tartwijk uit Zoetermeer. Die heeft deze gemaakt als een soort herinnering dat zijn voorvaderen tot 1350 zijn terug te leiden naar Sint-Oedenrode.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant